Román is dönthet ezentúl az olimpiai játékok helyszínéről

Tizenöt év után ismét lehet román tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), ugyanis a testület szerdai, Lausanne-ban végrehajtó bizottsági ülésén nyolc másik jelölt mellett tagságra javasolták Octavian Morariut, a Román Olimpiai Bizottság elnökét.

A volt rögbi játékos NOB-tagságát a testület szeptemberi, Buenos Airesben sorra kerülő ülésén hivatalosítják.

Alexandru Şiperco képviselte utoljára Romániát az olimpiai mozgalom legmagasabb szervében 1955-1998 között, viszont halála után az ország nem tudott újabb NOB-tagot állítani. Kísérletek voltak ugyan, de olyan neves sportolók mint, Nadia Comăneci és Ion Ţiriac sem nyertek felvételt az elit testületbe.

 „Nagyon örülök a megtisztelő jelölésnek, de érdemben csak azután vagyok hajlandó nyilatkozni, miután tagságomat meg is erősítették” – fogalmazott az 51 éves Octavian Morariu. Sokkal lelkesebb volt viszont a román olimpiai bizottság főtitkára, Ioan Dobrescu, aki szerint óriási fegyvertény Morariu jelölése, és az elmúlt évek munkája végre meghozta a gyümölcsét.

Romániának eddig három képviselője volt a NOB-ban: Bibescu herceg (1899-1901), George A. Plagino (1909-1947) és Alexandru Şiperco (1955-1998).

Kimaradt?