Péntekre tervezik a csúcstámadást Török Zsolték

Két nap múlva, pénteken kísérelik meg a 8125 méteres Nanga Parbat csúcsának megmászását a Török Zsolt vezette romániai expedíció tagjai. Az erdélyi magyar alpinista vezette ötfős csapat három tagja – Zsolt, Aurel és Teo – szerdán elérte a 6800 méteren levő hármas tábort, a tervek szerint csütörtökön feljut az 7200-en fekvő négyes táborba, ahonnan pénteken nekivág a csúcsnak.

Az aradi hegymászó honlapjának tájékoztatása szerint az expedíció tagjai azt követően döntöttek a csúcsmászás mellett, hogy az elmúlt napok rossz időjárása után viszonylag jóra fordult az idő. A feleségével, Minerva Vinczével telefonon napi kapcsolatban levő Török Zsolt arról számolt be, hogy jelenleg az erős szél okozza a legtöbb fejtörést, 8000 méter fölött akár a 85 km/órás sebességet is elérhetik a széllökések.

Az expedíció sorsa a múlt héten két okból vált kétségessé: egyfelől az időjárás rosszra fordult az eleredt hóesés miatt, másfelől pedig a Pakisztán és Kasmír határán található Nanga Parbat egy másik, hegymászók által kedveltebb falán tálib fegyveresek kivégeztek kilenc külföldi alpinistát.

Mint korábban írtuk, az erdélyi magyar hegymászó-társadalom súlyos veszteséget szenvedett idén májusban, amikor a 8586 méteres Kancsendzönga megmászása után a csíkszeredai születésű Erőss Zsolt és mászótársa, Kiss Péter ereszkedés közben eltűntek 8000 méter felett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?