Wimbledon: Lisicki hazaküldte a tavalyi győztes Serena Williamst

A nyolcaddöntőben búcsúzott a wimbledoni tenisztornától Serena Williams: a címvédő amerikai játékost a német Sabine Lisicki ejtette ki háromszettes csatában (6:2, 1:6, 6:4). A 23. kiemelt Lisicki ellenfele az észt Kaia Kanepi lesz a következő fordulóban.

A címvédő, favoritnak kikiáltott amerikai elveszítette az első játszmát, német ellenfele kétszer egymás után is elvette az adogatását. Williams azonban ezután összekapta magát és a második menetben egyenlíteni tudott a német fűspecialista ellen, ám érződött, hogy nem a legjobb játékot nyújtja.

Lisicki és Williams egyébként eddig kétszer találkozott, s mindkét alkalommal az amerikai győzött. A döntő játszma aztán rapszodikus küzdelmet hozott, Serena Williams 4:2-nél adogathatott az 5:2-ért, ám Lisicki brékelt, majd remek szervajátékának köszönhetően egyenlített. Sőt, a kilencedik gémben ismét brékelt, így adogathatott a meccs megnyeréséért. Serenának bréklabdája is volt, ám nem tudta kihasználni, Lisicki a meccslabdát viszont igen, így megverte a címvédőt.

„Nagyon boldog vagyok – mondta a találkozó után Sabine Lisicki. – Serena nagyszerűen teniszezett, nagyon kemény ellenfél, nagyszerű érzés ez a győzelem. A közönség is fantasztikus volt, imádok ezen a pályán játszani.”

Érdekesség, hogy Sabine Lisicki ellen nem jó ómen Roland Garros-győztesként játszani a Wimbledonon, 2009 óta minden évben (illetve 2010-ben sérülés miatt nem indult) kiejtette a Francia nemzetközi bajnokságot nem sokkal korábban megnyerő játékosokat! 2009-ben Szvetlana Kuznyecova, 2011-ben Li Na, 2012-ben Marija Sarapova idén pedig Serena Williams számára is ő jelentette a wimbledoni végállomást!

Lisicki a következő fordulóban az észt Kaia Kanepivel találkozik, aki a nyolcaddöntőben a brit Laura Robsont múlta felül. A korábbi wimbledoni bajnok, Petra Kvitová is bejutott a legjobb nyolc közé, a spanyol Carlos Suárez Navarrót győzte le. A nyolcadik helyen kiemelt cseh játékos ellenfele Kirsten Flipkens lesz: a belga teniszező Flavia Pennetta kiejtésével karrierje során először jutott negyeddöntőbe Grand Slam-viadalon.

Agnieszka Radwanska szetthátrányból fordítva legyőzte a bolgár Cvetlana Pironkovát, az ő ellenfele a második legelőkelőbben (6.) rangsorolt Li Na lesz, míg a 2007-es döntős Marion Bartoli az olasz Karin Knappot búcsúztatta a 16 között – ő pedig az amerikai Sloane Stephensszel találkozik.

A férfiaknál a 4. helyen kiemelt spanyol David Ferrer az első két szettben még igencsak megszenvedett a horvát Ivan Dodig ellen, az elbukott első játszmát követően azonban sorozatban három megnyerttel bejutott a negyeddöntőbe, ahol az ellenfele a nyolcadikként rangsorolt argentin Juan Martín del Potro lesz, aki  az olasz Andreas Seppit verte meg.

Nehéz lenne azt állítani, hogy a Roland Garroson szettveszteség nélkül döntőbe jutó – majd ott Nadal ellen simán elvérző – Ferrer diadalmenetben haladna Wimbledonban is, Alund és Bautista Agut ellen egy-egy, Dolgopolov ellen pedig két szettet is elbukott.

Dodig ellen az első két nagyon szoros játszma után aztán állva hagyta ellenfelét a 31 éves spanyol, és sorozatban hetedszer jutott Grand Slam-torna negyeddöntőjébe. Először jött ez viszont össze Wimbledonban következő ellenfelének, Juan Martín del Potro ezzel már mind a négy nagy tornán eljutott eddig a fázisig.

MURRAY–JUZSNIJ

A hazai kedvenc és a 20.-ként rangsorolt orosz teniszező eddig kétszer találkozott egymással, és mindkétszer Murray örülhetett – igaz, 2007-ben, Szentpéterváron csak döntő szett rövidítésben.

Nem indult túl jól a találkozó Juzsnij számára, mert bár az első játékot behúzta, a következő adogatását már elvette a magabiztosan szerváló, és a szett során csak négy ki nem kényszerített hibát ütő Murray, aki az előnyét megtartva 48 perc alatt behúzta a nyitó felvonást (6:4).

A második játszma rendkívül fordulatosan alakult, mert bár 1:1-nél ismét brékelt Murray, Juzsnij egyből visszavette elveszített játékát, sőt, egy újabb sikeres fogadójátéknak köszönhetően 5:2-re ellépett. 5:3-nál  ugyanakkor nem tudta kiszerválni a szettet, sőt, 5:5-nél 40:15-öt követően Murray három pontot szerezve bréklabdához jutott. Élni nem tudott vele, de az adogatását hozta, így jöhetett a tie break, ahol 5–3-ra vezetett ugyan az orosz, de a hazai játékos egy elképesztő rövidítés után visszavette a minibréket, majd újabb három ponttal a játszmát is behúzta – óriási örömüvöltés közepette (7:6).

Ezzel pedig nagyjából fel is őrölte ellenfele maradék ellenállásását. Két sikeres adogató- és egy fogadójáték után villámgyorsan 3:0-ra ellépett, és bár Juzsnij ekkor még szépített, több játékra nem futotta a harmadik szettben csak két rontást bemutató Murray ellen.

A tavaly itt döntőző, majd az olimpiai bajnoki címet megszerző hazai kedvenc így bejutott a nyolc közé – sorozatban hatodik alkalommal –, ahol az ellenfele a spanyol Fernando Verdasco lesz.

Az alsó ágon lengyel negyeddöntőt is rendeznek, miután mind Jerzy Janowicz, mind Lukasz Kubot sikerrel vette ötszettes mérkőzését, ezzel pedig az is eldőlt, hogy mindenképpen lesz egy lengyel a négy között.

DJOKOVICS–HAAS

A két játékos eddig egymás elleni mérlege nem meglepően Djokovics-fölényt mutatott (5–3), füves pályán eddig viszont csak Haas örülhetett (0–2).

Túlzás lenne azt állítani, hogy fergeteges adogatójátékokkal kezdődött a mérkőzés, bár a világelső bréklabdákat hárítva is hozta ezeket, míg Haas első 12 labdamenetéből csak kettőt nyert meg, így negyedóra alatt már 4:0-ra vezetett a szerb.

Innentől pedig már nem volt megállást, 5:1-nél újabb sikeres fogadójátékot mutatott be Djokovics, így mindössze 25 perc alatt behúzta az első szettet (6:1).

Sokkal szorosabban alakult aztán a második, hiszen 20 perc alatt csak három játékot játszottak a felek, sőt, Haas elvette a szerb szerváját 2:2-nél, és sajátját hozva 4:2-re ellépett.

Nagyot küzdött ugyan a német, de ez sem volt elég az ismét magasabb szintre kapcsoló világelső ellen, bár Haas 0:40-nél mindhárom bréklabdát hárította, a következőnél Djokovics parádés nyerő ütése már az egyenlítést jelentette (4:4), sőt, 5:4-nél ismét brékelve megnyerte a második szettet is (6:4).

A harmadik szettben 3:2-nél Djokovics elvette a német adogatását, és 5:2-nél Haasnak a mérkőzésben maradásért kellett adogatnia. Ezt megtette, sőt, vissza is brékelt, majd, ha nem is könnyen, de kiegyenlített! A következő két gémet egyaránt az adogatók nyerték, így jöhetett a rövidítést.

Itt azonban a 2011-es wimbledoni győztes villámgyorsan előnybe került, majd egy újabb minibrékkel 5–1-es előnnyel mehetett a térfélcserére. 6–2-nél négy újabb mérkőzéslabdához jutott a szerb, és bár kettőt hárított Haas, a harmadikat már kihasználta, és bejutott a nyolc közé (7:6).

A szerb az ellenfele a cseh Tomás Berdych lesz, aki négy játszmában legyőzte az ausztrál Bernard Tomicot.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (16 100 000 font, fű)

NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ

  • Lisicki (német, 23.)–S. Williams (amerikai, 1.) 6:2, 1:6, 6:4
  • Kanepi (észt)–Robson (brit) 7:6, 7:5
  • Li Na (kínai, 6.)–Vinci (olasz, 11.) 6:2, 6:0
  • Kvitová (cseh, 8.)–Suárez Navarro (spanyol, 19.) 7:6, 6:3
  • Flipkens (belga, 20.)–Pennetta (olasz) 7:6, 6:3
  • Stephens (amerikai, 17.)–Puig (Puerto Ricó-i) 4:6, 7:5, 6:1
  • A. Radwanska (lengyel, 4.)–Pironkova (bolgár) 4:6, 6:3, 6:3
  • Bartoli (francia, 15.)–Knapp (olasz) 6:2, 6:3

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (ÁGRAJZ SZERINT)

  • Lisicki (német, 23.)–Kanepi (észt)
  • A. Radwanska (lengyel, 4.)–Li Na (kínai, 6.)
  • Stephens (amerikai, 17.)–Bartoli (francia, 15.)
  • Kvitová (cseh, 8.)–Flipkens (belga, 20.)

FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ

  • Djokovics (szerb, 1.)–Haas (német, 13.) 6:1, 6:4, 7:6
  • Berdych (cseh, 7.)–Tomic (ausztrál) 7:6, 6:7, 6:4, 6:4
  • Ferrer (spanyol, 4.)–Dodig (horvát) 6:7, 7:6, 6:1, 6:1
  • Del Potro (argentin, 8.)–Seppi (olasz, 23.) 6:4, 7:6, 6:3
  • Kubot (lengyel)–Mannarino (francia) 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
  • Janowicz (lengyel, 24.)–J. Melzer (osztrák) 3:6, 7:6, 6:4, 4:6, 6:4
  • Verdasco (spanyol)–De Schepper (francia) 6:4, 6:4, 6:4
  • Murray (brit, 2.)–Juzsnij (orosz, 20.) 6:4, 7:6, 6:1

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (ÁGRAJZ SZERINT)

  • Djokovics (szerb, 1.)–Berdych (cseh, 7.)
  • Ferrer (spanyol, 4.)–Del Potro (argentin, 8.)
  • Kubot (lengyel)–Janowicz (lengyel, 24.)
  • Verdasco (spanyol)–Murray (brit, 2.)

Kimaradt?