Női kosár: Európa trónján a spanyol lányok

A Franciaországban megrendezett női kosárlabda Európa-bajnokság döntőjében a spanyol válogatott fordulatos mérkőzésen 70–69-re legyőzte a házigazdát, így megszerezte második aranyérmét. A találkozó legeredményesebb játékosa a 25 pontig jutó francia Sandrine Gruda lett, a spanyoloknál Alba Torrens (21 pont) és Sancho Lyttle (20 pont, 11 lepattanó) volt a legjobb.

A két válogatott eddig ötször csapott össze egymással, és bár legutóbb, 2011-ben a franciák 24 ponttal nyertek, még így is a háromszor nyerő spanyolok felé billent az örökmérleg nyelve.

Nem indult jól a mérkőzés a házigazda számára, bár jó százalékkal értékesítették helyzeteiket, rengeteg eladott labda jellemezte a játékukat, így az első játékrész végére 21–12-re elhúzott az eddigre már kilenc egységet termelő Lyttle vezette spanyol csapat.

A szintén szépen termelő Torrens triplájával a második negyed második percében már 12 ponttal vezettek a vendégek (14–26), majd miután a hazaiak sikeresen visszaszorították a hibákat, Dumerc tripláival megkezdték a felzárkózást, és Gruda duplájával a 16. percben már vezettek is egy 13–0-s rohanás után (27–26).

A félidő előtt Torrens indította be ismét a spanyolok szekerét, gyors egymásutánban szerzett hat pontjával ismét megnyugtató előnyre tett szert az ibériai együttes (29–36), de tíz másodperccel a nagyszünet előtt így is egyre közeledett a házigazda (35–36).

A fordulást követően Torrens és Yacoubou vívott dobópárbajt (7–4, 39–43), majd a kiegyenlített játékrész végén Ndongue kettesével a franciáknál volt az előny (55–53).

A záró felvonás Domínguez és Xargay triplájával, valamint előbbi duplájával indult, így a kétpontos hátrányból villámgyorsan hatpontos előny lett (55–61), Gruda révén azonban ismét felzárkózásba kezdett a hazai együttes, és Yacoubou büntetővel ki is egyenlített (61–61).

A negyedik negyed hajrájához érve az erős kezdés után visszaeső Lyttle rövid idő alatt újabb öt pontot szerzett (18-nál tartott ekkor), de a négypontos francia hátrány Dumerc triplája után minimálisra csökkent (67–68).

Nicholls kihagyott büntetői után Miyem rontott triplát, majd Torres sikertelen dobása után Ndongue sem talált be, mielőtt 9 másodperccel a vége előtt Lyttle megtörte a pontcsendet, és rendkívül nehéz helyzetbe hozta a franciákat (67–70).

A végén még Gruda szerzett duplát, ez azonban kevés volt, a spanyol válogatott 70–69-re legyőzte a házigazdát, és a női mezőnyben is felért a csúcsra – mint ismert, a férfiaknál a legutóbbi két Európa-bajnokságot szintén az ibériaiak nyerték meg.

A végén még Gruda szerzett duplát – Lawson-Wade kimaradó tripláját tette vissza az utolsó előtti másodpercben –, ez azonban kevés volt, a spanyol válogatott 70–69-re legyőzte a házigazdát, és a női mezőnyben is felért a csúcsra – mint ismert, a férfiaknál a legutóbbi két Európa-bajnokságot szintén az ibériaiak nyerték meg.

Az Európa-bajnokság legjobb játékosának Lyttle-t választották meg.

Kimaradt?