A Le Mans kedvéért Mark Webber otthagyja a száguldó cirkuszt

Mark Webber bejelentette, hogy a 2014-es Le Mans-i 24 órás viadalra készülő Porschéhoz szerződik, és az idény végén elhagyja a Formula–1-et. Ezzel megnyílik az út Kimi Räikkönen előtt, aki a Red Bull-istállóhoz szerződhet Sebastian Vettel mellé.

„A Porsche hosszú sikertörténetet írt az autósportban, máig a legmagasabb színvonalat képviseli az autós technológia terén – mondta Webber. – Nagyon várom az új kihívást az F1 után, jó lesz a világ egyik leggyorsabb sportautóját vezetni."

Webbernek ez a 12. idénye a Formula–1-ben, eddig kilenc futamot nyert meg, 36-szor állt fel a dobogóra, 11 pole pozíciót szerzett, és 15-ször érte el a verseny leggyorsabb körét. 2010-ben és 2011-ben 3. lett a vb-pontversenyben, jelenleg az 5. helyen áll.

A Porschéról szóló pletykák már a tavasszal felröppentek, de a német gyár és a Red Bull-lal évről évre szerződést hosszabbító ausztrál pilóta is cáfolta azokat. A stuttgarti gyár legutóbb 1998-ban nyerte meg a Le Mans-i 24 órást, amikor még Webber is elindult a versenyen. Az augusztusban a 37. születésnapját ünneplő Webber 1999-ben is Mercedesszel indult Le Mans-ban, de két edzésen is súlyos balesetet szenvedett. Akkor azt mondta, soha többé nem indul Le Mans-ban.

A Red Bull a pletykák szerint Kimi Räikkönent szerződtetné Webber helyére, a finn különösen jó barátságban van Sebastian Vettellel, aki szívesen látná őt csapattársaként. A Toro Rossónál versenyző Daniel Ricciardo, Jean-Éric Vergne páros tagjai is esélyesek az állásra.

Kimaradt?