Németül is megtanult a Bayern kedvéért Pep Guardiola

Az elmúlt hetekben a labdarúgó Bajnokok Ligáját, német bajnokságot és Német Kupát is megnyerő Bayern Münchennél hétfőn megtartotta az első sajtótájékoztatóját Pep Guardiola, az új vezetőedző.

„Ähm, guten Tag und Grüß Gott, meine Damen und Herren, verzeihen Sie mir mein Deutsch" – kezdte első müncheni sajtótájékoztatóját Josep Guardiola, a Bayern München új vezetőedzője, aki német nyelvű beköszöntőjében egyúttal bocsánatot kért a szerinte szegényes német nyelvtudásáért. (A bajor klub elöljárói udvariasan máris a tanára telefonszámát kérték, olyan jónak ítélték a németjét.)

Guardiola elmondta: a Bayern játékoskerete és történelme egyaránt jelentős csáberővel bírt, amikor a bajorországi munkavállalás mellett döntött.

„Hatalmas kihívás áll előttem, de készen állok rá – mondta a katalán szakember. – A Barcelonánál csodálatos időszakot töltöttem el, ám új kihívásra volt szükségem, és ezt a Bayerntől megkaptam. A legjobb tudásom szerint igyekszem végezni a munkámat."

Az új szakvezető elmondta, hogy az elmúlt időszakban – amelyet főképp New Yorkban töltött – nemcsak a német nyelvvel, hanem a Bundesligával is igyekezett mélyebb ismeretséget kötni, ezzel együtt még bőven van mit tanulnia.

Természetesen a sajtó munkatársai nekiszegezték a kérdést a korábbi Barca-trénernek: hogyan éli meg, hogy Jupp Heynckes személyében egy olyan edző nyomdokaiba kell lépnie, aki az elmúlt szezonban mindent megnyert a csapattal?

„El kell fogadnom, hogy az ő eredményei jelentik majd az összehasonlítási alapot – válaszolta Guardiola. – Tudnom kell együtt élni ezzel. Nyomás alatt dolgozom, ez természetes, de az ilyesmitől nem szoktam megijedni, ezért is lettem edző. Volt, hogy leszálló ágban lévő gárdát kellett átvennem (ez volt az akkori Barcelona), míg ez most egy teljesen más helyzet. Ám egyáltalán nem baj, hogy más a helyzet. Három trófeát nyerő együtteshez érkeztem, csakhogy a Bayern edzőjétől nem csupán ilyenkor követelik meg, hogy jól játszó csapata legyen."

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayernt működtető gazdasági társaság elnöke a sajtótájékoztatón emlékeztetett: a két évvel ezelőtti Audi-kupán egy kávé mellett beszélgettek az akkor még a Barcelonát edző Guardiolával, és akkortól kezdtek játszani a szerződtetésének gondolatával.

„Nemcsak a Bayern München, hanem a német labdarúgás is profitálni fog egy olyan nagyszerű külföldi edző érkezéséből, mint Guardiola" – tette hozzá Rummenigge.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?