Elveszik a braziloktól a 2014-es foci-vb rendezési jogát?

A heves tüntetéssorozat és a rossz közbiztonság miatt a jövő évi világbajnokság elvesztésétől tart a brazil futballszövetség. Új helyszínként többen már az Egyesült Államokat emlegetik.

Egyre nagyobb a tiltakozáshullám Brazíliában, országszerte száz városban, egymilliónál is több ember fejezte ki elégedetlenségét a kormány és a most zajló mini-, illetve a jövő évi vb ellen. A brazil O Globo című lap aggódva számolt be arról, hogy a helyi labdarúgó-szövetség több tagja attól fél, elveszik tőlük a 2014-es vb-t.

„A nemzetközi szövetség munkatársai rettegnek, miután a tiltakozók nekirontottak a szállodájuknak Salvadorban. A tüntetésekkel nagyon sokat kockáztatunk, az országos szövetségben egyre nagyobb a félelem amiatt, hogy a világbajnokságot átköltöztetik az Egyesült Államokba” – írta az újság.

Rio de Janeiróban a rendőrség könnygáz és gumilövedékek bevetésével igyekezett megfékezni egy maszkos csoportot, amely megpróbált benyomulni a városházára. Az összecsapásokban legalább huszonkilenc ember megsebesült, állítólag valaki életét vesztette. Közben a FIFA jelezte, szó sincs arról, hogy a Konföderációs Kupa hátralévő részét törölni kellene a tüntetések miatt.

Az O Globo szerint az eddig is a Facebookon szerveződő tüntetéssorozat legnagyobb dobása július elsején – a KK-döntő napján – lenne. A jelszó: „Mutassuk meg, kié az ország.”

Kimaradt?