Büntetett a FIFA a magyarsértő transzparensért

Húszezer svájci frank bírságot szabott ki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a Román Labdarúgó Szövetségre (FRF) a román szurkolók magyarokat sértő transzparense miatt. A FIFA az RMDSZ Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatának panasza nyomán indított fegyelmi vizsgálatot a FRF ellen.

A jogvédelmi szolgálat nevében benyújtott panaszában Markó Attila képviselő azt sérelmezte, hogy a március 26-i amszterdami holland-román vb-selejtezőn a román drukkerek egy csoportja "Egy rongyégetésért letartóztatnátok, miközben éveken keresztül mosolyogva tűrtétek az RMDSZ állampolitikává előlépett etnikai terrorizmusát” feliratú transzparenst helyezett el a nézőtéren.

A szövegben található rongyégetés utalás arra, hogy a bukaresti Rapid egyik szurkolója magyar zászlót égetett a kolozsvári CFR elleni meccsen, amiért a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat büntetőjogi feljelentést is tett. Markó Attila ebben az ügyben is panaszt nyújtott be az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA).

Az RMDSZ-es képviselőtől megtudtuk, a FIFA a húszezer svájci frankos bírság mellett írásbeli figyelmeztetést is küldött a FRF-nek. „Ez azt jelenti, hogy ha megismétlődnek ezek a szurkolói megnyilvánulások, akkor a román szövetség súlyosabb szankciókra is számíthat” – magyarázta Markó.

Súlyosabb szankció közönség kizárása lenne a román labdarúgó válogatott hazai mérkőzéséről. A FRF elnöke, Mircea Sandu egy korábbi sajtótájékoztatóján szóvá is tette, tart attól, hogy az amszterdami incidens miatt a Magyarország elleni szeptemberi vb-selejtezőt zárt kapukkal kell játszania majd Bukarestben a román csapatnak.

Markó elmondta, örül annak, hogy a FRF nem a zártkapus büntetés mellett döntött. „Nem az volt a célunk, hogy a román drukkereket kizárjuk a válogatott mérkőzésről. Mi csak azt szeretnénk, hogy civilizáltabban drukkoljanak a csapatuknak” – magyarázta a maszol.ro-nak Markó Attila.

A FRF elnöke, Mircea Sandu szerdán közölte: a román szövetség megfellebbezi a pénzbírságot.

Az RMDSZ Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata korábban a magyarságot sértő felirat miatt a Román Labdarúgó Szövetséghez (FRF) fordult tiltakozó levélben. A FRF válaszlevelében Kassai Adalbert főtitkár révén sajnálatos esetnek nevezte a holland-román mérkőzésen történteket. A labdarúgó szövetség arról biztosította az RMDSZ-t, hogy a partnerség és a jó együttműködés szellemében mindent megtesznek a magyarellenes megnyilvánulások megfékezése érdekében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?