Sandu: senki sem látta a magyargyalázó bannert

Tönkrement pályán és zárt kapuk mögött rendezhetik meg szeptember 6-án a Románia–Magyarország labdarúgó világbajnoki selejtezőt – riadóztatta a közvéleményt Mircea Sandu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke. Magyarázatként hozzáfűzte: a gyepet hetek óta nem gondozza a munkálatokkal megbízott cég, mivel a főpolgármesteri hivatal nem fizette ki eddigi szolgáltatásait, a nemzetközi szövetség (FIFA) pedig drasztikus szankciót szabhat ki azt követően, hogy a román szurkolók Amszterdamban a magyar zászlót és az RMDSZ-t becsmérelő molinót feszített ki.

„Egy rongyégetésért letartóztatnátok, miközben éveken keresztül mosolyogva tűrtétek az RMDSZ állampolitikává előlépett etnikai terrorizmusát" – üzenték a román drukkerek a holland fővárosból annak apropóján, hogy napokkal korábban a Kolozsvári CFR–Bukaresti Rapid Liga 1-es találkozón magyar zászlót égető fővárosi szurkolót megbüntette a rendőrség.

A Hollandia-Magyarország mérkőzésen történeket mind az RMDSZ, mind pedig a Jobbik a FIFA figyelmébe ajánlotta, amely fegyelmi vizsgálatot indított a román labdarúgó-szövetség ellen.

Sandu: sem a bíró, sem a megfigyelő nem látta

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Mircea Sandu FRF-elnök elismerte, a FIFA már érdeklődött az ügyben, hozzátéve, nem zárja ki, hogy a budapesti magyar-román vb-selejtezőhöz hasonlóan Bukarestben is zárt kapuk mögött rendezzék meg a találkozót.

„Véleményem szerint nem kellene ide jutnunk, ugyanis nem volt rasszista ízű támadás. Továbbá az amszterdami mérkőzésről készült semmilyen hivatalos jelentésben – bírói vagy megfigyelői  - nem szerepel ez a történet” – mosakodik Sandu, hangsúlyozva, a szövetség úgy készül a Magyarország és Törökország elleni vb-selejtezőkre, hogy azokon nézők is részt vehetnek. Elmondta, tájékoztatták a magyar és a török szövetséget, hogy 2500-2500 jegyet kapnak a bukaresti mérkőzésekre.

Kovács: mi történne, ha rongynak nevezném a trikolórt?

A gsp.ro sportnapilap az ügyben megkereste a román szövetséget bepanaszoló RMDSZ főtitkárát, Kovács Pétert, aki visszakérdezett: rasszista kijelentésként értékelnék-e, ha ő rongynak minősítené a román nemzeti zászlót? Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy Mircea Sandu megpróbálja kimagyarázni a nyíltan magyarellenes bannert. „Én egyetértettem a FIFA döntésével, amikor elrendelte a budapesti magyar-román-összecsapás zárt kapus mérkőzésként való megrendezését. Ugyanúgy most is a FIFA hatáskörébe tartozik a kérdés” – fogalmazott Kovács Péter, hozzátéve, nem ragaszkodik egyik vagy másik büntetéshez, csupán azt szeretné, ha tiszteletbe tartanák a törvényeket.

A nemzetközi szövetség várhatóan május végéig dönt az ügyben. A román fél azt reméli, hogy „maximum pénzbírsággal” megússzák.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?