Zárt kapus lehet a román-magyar meccs is?

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi vizsgálatot indított a román labdarúgó-szövetség ellen egy, a magyarságot sértő transzparens miatt.

A Gazeta Sporturilor internetes kiadása azt írja, a FIFA az amszterdami holland-román vb-selejtezőn történtek miatt indított fegyelmi vizsgálatot. A hollandok által 4-0-ra megnyert meccsen a román drukkerek egy csoportja egy olyan transzparenst helyezett el a nézőtéren, amelyen ez áll: "Egy rongyégetésért letartóztatnátok, miközben éveken keresztül mosolyogva tűrtétek az RMDSZ állampolitikává előlépett etnikai terrorizmusát".

A szövegben található rongyégetés utalás arra, hogy a bukaresti Rapid egyik szurkolója magyar zászlót égetett a kolozsvári CFR elleni meccsen, amiért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség büntetőjogi feljelentést tett.

A román szövetség (FRF) most attól tart, az eset miatt a FIFA ugyanúgy zárt kapus büntetéssel sújtja a románokat, mint ahogy korábban a magyarok is bűnhödtek az izrael elleni barátságos meccsen hallható rasszista rigmusok miatt, és emiatt nézők nélkül rendezték a magyar-román vb-selejtezőt (2-2) a Puskás-stadionban.

A román szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai miatt nemrégiben a FIFA-hoz és az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) fordult Markó Attila, az  RMDSZ parlamenti képviselője, aki arra kérte a két labdarúgó szövetséget, hogy a "legnagyobb szigorúsággal" járjon el az ügyben. 

Március 22-én a magyar-román világbajnoki selejtezőt - amely 1-1-es döntetlennel zárult - zárt kapuk mögött rendezték meg a Puskás Ferenc Stadionban. A FIFA az Izrael elleni, augusztusi barátságos mérkőzésen történt rasszista megnyilvánulások miatt marasztalta el a magyar szövetséget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?