Búnyós iksz az Örök Város örök rangadóján

A Serie A 31. fordulójának rangadóján az AS Roma 1–1-es döntetlent játszott a Lazióval. Hernanes bombagóljával a Lazio szerezte meg a vezetést, amire Francesco Totti válaszolt büntetőből a második félidőben.

Ez volt a 173. Derby della Capitale, azaz római derbi. Az örökmérleg Roma-fölényt mutat, a „farkasok” 63 győzelmet arattak eddig, a Lazio pedig 49-szer hagyhatta el győztesen a pályát immár 61 döntetlen mellett. A szerzett gólok tekintetében is jobban áll az AS Roma (214) városi riválisánál (174).

Megkéselt szurkolók a derbi előtt. Legalább négy szurkolót megkéseltek a hétfő esti AS Roma-Lazio olasz bajnoki labdarúgó-mérkőzés előtt az olasz fővárosban. Az ANSA olasz hírügynökség az áldozatok állapotáról nem tudott beszámolni, ugyanakkor hírt adott arról, hogy a huligánok egy mentőautót is megtámadtak. A hírek hallatán Gianni Alemanno főpolgármester nyugalomra intette a szurkolókat.

A két csapat május végén ismét összecsaphat, akkor azonban az Olasz Kupa döntőjében: a Lazio már megváltotta jegyét a fináléra, az AS Roma az Internazionalével küzd az elődöntőben, amelynek első felvonását 2–1-re megnyerte hazai pályán. A kupadöntő helyszíne tökéletes lenne egy fővárosi derbihez, ugyanis arra a Stadio Olimpicóban kerül majd sor.

A parádés hangulat ezúttal sem maradt el a Stadio Olimpicóban, a szurkolókon nem múlott semmi. A második percben Francesco Totti tört előre, a Lazio tizenhatosán belül azonban megállította a túlerő. Nem sokkal később Erik Lamela fejelt kapura, Federico Marchetti könnyedén védte az argentin fejesét. Nagy lendülettel és elánnal kezdtek a csapatok, az iramra nem lehetett panasz az első percekben.

A Lazio a széleken próbálta feltörni a Roma védelmét, az első negyedórában ez nem igazán sikerült Klosééknek. A szabálytalanságokból ellenben elég sok volt már a meccs elején, tapintható volt a feszültség a pályán. Az első veszélyes lövés Antonio Candreva nevéhez fűződött, a rövid felsőt vette célba, Stekelenburg azonban hárítani tudott.

A 16. percben egy bombagóllal jutott előnyhöz a Lazio: egy Roma-szögletet követően kontrázott a Lazio, Hernanes kevergetett a jobb oldalon, majd ballal, 22 méterről kipókhálózta a jobb felsőt, Stekelenburg hiába nyújtózkodott, ezt a lövést nem érhette el. (0–1)hernanesszalto640

A Lazio megérezte a vérszagot, záporoztak a lövések Stekelenburg kapujára, a holland kapus azonban állta a sarat, Senad Lulic rövid alsóba tartó kísérleténél különösen nagy bravúrt mutatott be. A Lazio aktivitását jól mutatta, hogy 22 perc elteltével már hat kapura lövést jegyzett a csapat, míg a „farkasok" csak egyet.

A félidő hajrájában többet támadott és aktívabb volt az AS Roma, ám kevés elképzelés volt a „farkasok" játékában, egy veszélyes Totti-lövést láthatott a közönség, melyet Marchetti öklözött ki. A Lazio megtartotta egygólos előnyét, így lélektani fölényben vonulhatott a szünetben pihenőre.

A második félidőben jobban kezdett az AS Roma, ám a 49. percben büntetőhöz jutott a Lazio: Marquinhos senkitől sem zavartatva vehette volna le Lulic beadását, ám ő túl mélyre hajolt és kezezett, a játékvezető pedig 11-est ítélt. Hernanes állt a labda mögé, megduplázhatta volna góljainak számát, ám csúnyán mellétrafált.

Büntető itt, büntető ott: az 56. percben ismét Hernanes volt a főszereplő, a tizenhatoson belül akasztotta Miralem Pjanicot, a játékvezető pedig ismét 11-est fújt, ezúttal az AS Romának. Az ítéletvégrehajtó Totti volt, aki magabiztosan a jobb alsóba ágyúzott, Marchetti érezte az irányt, de nem volt sansza hárítani. (1–1)tottiorom640

A szokásos gólöröm: Totti ünnepelt a belőtt 11-es után (Fotó: Reuters)

Az újabb nagy gólszerzési lehetőség az erőre kapó Roma előtt adódott, Totti távoli kísérletét védte Marchetti. A kipattanót Florenzi belelőtte a Lazio kapusába, majd fölé trafált. Nem sokkal később Lamela beívelésénél Pjanic tüzelt mellé kapásból. A 65. percben jött egy újabb Roma-lehetőség, előbb Totti, majd Lamela is lőtt, Marchetti azonban a helyén volt és védett.

A 69. percben bajba került a Lazio, Guiseppe Biava megkapta második sárga lapját a mérkőzésen (ezúttal Marquinho felrúgásáért), így kiállította a játékvezető. Ekkor mindkét edző cserékkel próbálta frissíteni és felrázni csapatát. A 77. percben Candreva veszélyes beadását Stekelenburg húzta le, majd a túloldalon Destro szögletét Lamela a gólvonal elől fejelte fölé – óriási ziccer volt.

A 87. percben veszélyes helyen jutott szabadrúgáshoz az AS Roma, Totti vette célba a Lazio kapuját egy legurítás után, Marchetti nagy bravúrral fogta a megpattanó lövést. A hajrában egyik csapat sem tudott helyzetet kialakítani, így az eredmény már nem változott, 1–1-gyel zártak a csapatok.

Kimaradt?