2019-es férfi kézi-vb: vessünk egy pillantást az argentinokra

Pénteken este Argentína ellen kezdi meg szereplését a 2019-es férfi kézilabda világbajnokságon a Csoknyai István és Vladan Matics vezette magyar válogatott. Ellentétben a sportok királyával, a focival, ez egy olyan labdajáték, amelyben egy magyar-argentin összecsapáson nem a dél-amerikaiak számítanak a fő esélyesnek.

A két csapat – a földrajzi távolság és tudásbeli különbségből is adódóan – nem túl gyakran fut össze, mindezidáig három mérkőzést játszott egymás ellen. Ezek mindegyike magyar győzelemmel ért véget, legutóbb 2015. november 8-án egy debreceni felkészülési tornán ütötte ki a magyar válogatott 28-15-re Argentínát.

Mindenképpen valami hasonló, önbizalomépítő kezdésre lenne szükség ahhoz, hogy a hivatalosan deklarált célkitűzéshez – az első hét helyen való zárás – közelebb kerüljön a csapat.

Ugyanakkor vannak olyan elemei a pénteken este 7 órakor kezdődő találkozónak, amelyek óvatosságra intenek. Argentína a két amerikai kontinens bajnokaként jutott ki a világbajnokságra, a Pánamerikai- bajnokság tavalyi döntőjében némi meglepetésre simán legyőzte legnagyobb riválisát, Brazíliát. S tette ezt úgy Manuel Cadenas együttese, hogy akkor sem állt rendelkezésére legnagyobb sztárja, a sérülés miatt most ki kimaradó Diego Simonet. A Montpellier irányítója nem tudhat igazán szerencsés évet maga mögött, az őszi idényt is szinte teljes egészében kihagyni kényszerült, és mire decemberben visszatért, újra megsérült. Ez most a vb-szereplésébe került, bár nagyon halvány reménye még maradt Cadenasnak, aki a torna későbbi szakaszában talán még be tudja nevezni legnagyobb sztárját.

Az argentin válogatott így sem marad Simonet-testvérek nélkül, Diego két fivére, Sebastián és Pablo is a szűkített keret tagja, sőt, mindketten a kezdőcsapat alapemberei is. Pablo a tavalyi kontinenstornán a balátlövő poszton helyettesítette sztár bátyját, nem is akármilyen teljesítményt nyújtva. Játékstílusa nagyon hasonlít Diegoéhoz, így most is vezér szerepet kaphat Cadenastól.

Még mindig a kék-fehérek alapembere Gonzálo Carou. Az Ademar León 39 éves beállója és védekező specialistája vélhetően utolsó nagy tornáját játssza válogatott mezben. A defenzív játéknál egyértelműen ő lesz a kulcsember. Néhány éve az volt az argentinok hátránya, hogy nem voltak igazán magas játékosaik. Mostanra ez a helyzet is megváltozott, az átlövő posztokon van bőven 2 méter körüli és feletti válogatási lehetősége is Cadenasnak. Ráadásul a vb-keret legnagyobb része Európában keresi a kenyerét, közülük 11-en az Asobal Ligában számítanak fontos játékosnak. Az újabb generáció felnövekedésével szép lassan felértek az európai élcsapatok közelébe, most már senki nem mehet biztosra ellenük, bárki ellen van esélyük Simonetéknek.

A koppenhágai D-csoportban Argentínának Magyaország mellett Svédország, Katar, Egyiptom és Angola legjobbjaival kell megvívnia a továbbjutásért. Első ránézésre a csoport 4-5. helye lehet reális Cadenas gárdája számára, ám a különbségek szinte nüansznyiak egyes riválisaikkal szemben. Katar képes rapszodikus szereplésre, a svédeket verték már nagy tornán, Magyarországgal pedig a bemutatkozó meccset vívják, ami ugye mindig kiélezettebb a többinél. Kötelező győzelem egyedül Angolával szemben várható el tőlük.

Argentína vébé-kerete
Kapusok: Matías Schulz (Pfadi Winterthur), Leonel Maciel (Liberbank Cuenca)
Jobbszélsők: Santiago Baronetto (Liberbank Cuenca), Ramiro Martínez (MMT Seguros Zamora)
Jobbátlövők: Federico Vieyra (Abanca Ademar León), Andrés Moyano (Condes de Albarei Teucro)
Irányítók: Sebastián Simonet (Abanca Ademar León), Pablo Simonet (BM Benidorm), Manuel Crivelli (Cavigal Nice HB)
Beállók: Gonzálo Carou (Abanca Ademar León), Lucas Moscariello (Liberbank Cuenca), Gastón Mourino (Recoletas Atlético Valladolid)
Balátlövők: Juan Pablo Fernández (UNLu), Nicolás Bonanno (Bada Huesca), Guillermo Fischer (Condes de Albarei Teucro)
Balszélsők: Federico Fernández (UNLu), James Lewis Parker (BM Alarcos), Ignacio Pizarro (UNLu)
Szövetségi kapitány: Manuel Cadenas

Kapcsolódók

Kimaradt?