Tánczos Barna lemond a hokiszövetség éléről

„Június 1-én átadom a stafétát. Lemondok a Román Jégkorongszövetség elnöki tisztségéről” – jelentette be internetes honlapján csütörtök este Tánczos Barna. Az RMDSZ Hargita megyei szenátora előrebocsátotta, a 2012/2013-as szezon végén, a hazai bajnokságok és a világbajnokságok lezárta után nyújtja be lemondását.tanczos barna

„Nehéz döntés volt, de meghoztam. Nagyon megküzdöttem ezért a második mandátumért, de úgy érzem, hogy a személyem, a tavalyi választások, a kialakult vitás helyzet sokat árt és még többet árthat a romániai jégkorongmozgalomnak” – indokolta döntését. Tánczos szerint az építkezés, fejlődés érdekét szolgálná, ha – minisztériumi felügyelettel - olyan választásokat szerveznének, amelyek eredményét mindenki elismeri és a szaktárca sem fenyeget a finanszírozás megvonásával.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy akaratom ellenére lettem a Román Jégkorongszövetség elnöke, de az biztos, hogy a 2008-as választások előtt nem volt szándékomban a hazai jégkorong első emberévé válni. Napokig a családom sem tudta, hogy egy nappal a jelölési dokumentumok benyújtása előtt, egy júliusi estén elvállaltam, hogy megpályázom az elnöki tisztséget” – emlékeztetett megválasztásának körülményeire hokiszövetség elnöke. Tánczos tételesen felsorolta mindazokat a szakmai kihívásokat, amelyekkel munkája végzése közben találkozott, amelyekre „mindennek a tetejében rátelepszik a nemzetiségi, a román-magyar probléma” is.tanczos

Tánczos Barna leszögezte, nincs szándékában teljesen visszavonulni a jégkorongmozgalomból. „Elnöki mandátumom előtt is támogattam a székelyföldi csapatokat. A felcsíki, alcsíki és gyergyói gyermekcsapatok segítését továbbra is szívügyemnek tekintem” – zárta mondanivalóját a jégkorongszövetség elnöke.

Tánczos Barna lemondásával már csak Novák Károly Eduárd az egyetlen magyar, aki szakszövetséget vezet a román sportban. A csíkszeredai paralimpikon kerékpárost március 15-én választották a Román Kerékpáros Szövetség elnökének.

Gondoskodik az utódjáról

Tánczos Barna pénteken a maszol.ro kérdésére elmondta: nincs egyetlen, konkrét kiváltó oka a tervezett lemondásának. "Egyszerűen úgy érzem, hogy a jégkorongsport és a a szövetségen belüli erőviszonyok szempontjából jobb, ha a minisztérium által felügyelt elnökválasztást tart majd a közgyűlés" – fogalmazott a szenátor.

Tánczos szerint kizárt, hogy a jégkorongszövetség élére lemondása után Székelyföldön kívüli sportember kerüljön. "Nekem jelenleg kétharmados támogatottságom van. Gondoskodom majd arról, hogy utódom is székelyföldi legyen" – mondta a szövetség elnöke.

Cikkünk frissül

Kimaradt?