Hokisztorik – Such: bámulatos az SZJA által felmutatott fejlődés

A Magyar Jégkorong Szövetség küldöttsége háromnapos látogatást tett Székelyföldön az SZJA meghívására.

Az évente megtartott találkozók célja, hogy a helyi jégkorongélet reformjáért megkezdett együttműködés eredményeit áttekintsék, és meghatározzák a további tennivalókat. Az elmúlt napok tapasztalatairól, a látottakról és a közös munka további lehetőségeiről sajtótájékoztatón számolt be Dr. Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke és Tánczos Barna, az Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke.

A körút programjának központi elemét a friss infrastrukturális megvalósítások számbavétele jelentette.

 

A küldöttség tagjai ellátogattak a székelyudvarhelyi és a gyergyószentmiklósi alközpontokba, megtekintették a legújabb beruházásokat, megállapították a fejlesztések következő lépéseit, és bepillantottak a szakemberek munkájába. Külön figyelmet kapott a hamarosan elkészülő orvosi- és metodikai központ, amely egyedülálló feltételeket teremt majd a környékbeli sportolók felkészülésére.

Tánczos: minden célkitűzést sikerült elérni

Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány kuratóriumának elnöke elöljáróban kijelentette, hogy a Magyar Jégkorong Szövetséggel három éve megkezdett baráti, informális együttműködés legutóbbi egy évének minden célkitűzését sikerült elérni. Ezzel együtt köszönetét fejezte ki, hogy az MJSZ minden szakmai fejlesztési programjának része lehet a székelyföldi jégkorong is, legyen szó utánpótlás-nevelésről, edző-, vagy bíróképzésről.

Such: cél a magyar jégkorongba való integrálódás

Tánczos bevezetőjét követően Such György elnök részletesen kitért arra, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség támogatási programja milyen szellemiségben folyik.

„Egészen bámulatos az a fejlődés, amit a sportág, illetve az akadémia fel tud mutatni! Kezdettől az volt a felállás, hogy a jégkorong szövetség a pénzek elköltésébe semmilyen módon nem szól bele. Azt gondoljuk, hogy minél közelebb van valaki a konkrét tevékenységhez, annál felelősségteljesebb és megalapozottabb döntést tud hozni. Viszont már az elején is hangsúlyoztuk, hogy szakmai támogatásunkat minden tekintetben fel tudjuk ajánlani a székely jégkorongnak” – nyilatkozta a sportvezető, majd hozzátette, ha magyar költségvetési pénzből készülnek el a fejlesztések, akkor az lenne a cél, hogy minél teljesebben integrálódni tudjon a székelyföldi jégkorong a magyarba. Ahogy mindig is tapasztaltuk, a székely jégkorongozók álma, hogy karrierjük csúcsán a magyar válogatott tagjai lehessenek.

Such György külön dicsérte az infrastrukturális fejlesztések egyedülállóan magas színvonalát, kiemelve, hogy a kapott anyagi támogatás ésszerű, racionális felhasználásának példáját láthatjuk ezen beruházások esetében.

A székelyföldi jégkorong jövőbeli céljairól és nehézségeiről szólva Tánczos Barna elmondta, hogy a Kárpát-medence legjobban felszerelt utánpótlás-nevelő központjai között szeretnék tudni hamarosan a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát.

„Kétségtelen, hogy az elmúlt két évben olyan infrastrukturális fejlesztéseket tudtunk finanszírozni, köszönhetően a magyar kormány támogatásának, amelyek jó alapot képeznek arra, hogy létszámban megerősödjön a székelyföldi utánpótlás-mozgalom. Természetesen a legnagyobb kihívás továbbra is a humánerőforrás biztosítása, és azoknak a minőségi paramétereknek a kipipálása, amelyek nélkül nincs igazi fejlesztés. Az elkövetkező években ez lesz nagy próbatétel a számunkra” – nyilatkozta Tánczos.

Januárban adják át az akadémia büszkeségét

Az elmúlt év egyik legnagyobb megvalósításáról, a csíkkarcfalvi orvosi- és metodikai központról elmondta, hogy a tervezett 300 napos kivitelezési tervet 30 nap csúszással sikerült tartani. Mostanra az épület elkészült, a metodikai központhoz szükséges speciális eszközök beszerelése is folyamatban van, így várhatóan már januárban átadásra kerülhet az akadémia egyik büszkesége. Az orvosi központtal kapcsolatban az alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy nemcsak a sportolók, de a környéken élő emberek számára is nyitva fog állni.

 

Zárásképpen Tánczos Barna arról is szót ejtett, hogy a Magyar Jégkorong Szövetséggel való együttműködésnek köszönhetően több korosztályos magyar válogatott összetartásán is jelen lehettek a székelyföldi sportolók és edzők.

„Köszönjük a Magyar Jégkorong Szövetségnek, hogy idén a korosztályos válogatott összetartásokon már ott tudtunk lenni. Valóban úgy érzi az edzői társadalom, a gyerekek és mi is, hogy az SZJA is egy fejlesztési központja a Magyar Jégkorong Szövetségnek, úgy kezelnek minket, mintha nem lenne több száz kilométer távolság Budapest és Székelyföld között” – hangsúlyozta a Mens Sana Alapítvány elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?