Tudta nélkül doppingolta valaki Kolumbán Örs István lovát?

A doppingvétséggel vádolt fiatal sepsiszentgyörgyi lovas családja hamisnak tartja és elutasítja a Nemzeti Vágta szervezőinek vádjait. Sepsiszentgyörgy önkormányzata pedig elhatárolódik minden olyan eszköztől, ami gátolja a sportszerű versenyt és remélik, hogy a doppingteszt eredménye mögött nincs szándékosság.

A 13 éves Kolumbán Örs szülei – Csaba és Hajnalka – közleményben fogalmazták meg álláspontjukat annak kapcsán, hogy a budapesti Nemzeti Vágta szervezői visszavonták fiuktól a szeptemberi Kishuszár Vágtán megszerzett győzelmet. Mint arról beszámoltunk, a rendezvény hivatalos oldalán közölték a Nemzet Vágta szervezői, hogy a Sepsiszentgyörgy színében győztes Kolumbán Örs-István által lovagolt Fatima nevű lóból vett doppingminta pozitívnak bizonyult.

Ennek következtében a Nemzeti Vágta szervezői eltiltották a lovast, a csapatvezetőt, a tulajdonost és a lovat a 2019. és 2020-as évi Nemzeti Vágtán és annak kvalifikációs sorozatában való versenyzéstől és bármilyen közreműködéstől. A doppingvétség miatt eltiltották Sepsiszentgyörgyöt a jövő évi Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta futamában és annak kvalifikációs sorozatában való versenyzéstől.

A versenyző családja szerint valaki ártani akart nekik, vagy befolyásolni a versenyt

Kolumbán Csaba és Kolumbán Hajnalka a 13 éves lovas szülei csütörtökön közzétett állásfoglalásukban leszögezik: „Hamisnak valljuk a vádakat, miszerint a szeptemberben zajló budapesti Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta Futamán doppingvétséget követtünk volna el, hogy fiunk, Kolumbán Örs-István megszerezze a győztes címet. Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen következményekkel jár a doppingolás. Nem veszélyeztetnénk a ló egészségét, és nem befolyásolnánk a pályán való viselkedését, ami akár a versenyzők testi épségére is kihatna. Ugyanakkor a legfontosabb a gyermekünk épsége, soha nem tennénk ki semmiféle veszélynek egy verseny miatt sem!” – írja állásfoglalásában a család.

A sepsiszentgyörgyi versenyző szülei hozzáteszik: még nem kaptak hivatalos értesítést a doppingteszt eredményeire vonatkozóan, még nem tudják, hogy mit és milyen mennyiségben találtak a lovuk vérében. „Nem zárjuk ki a lehetőségét annak, hogy a futamot megelőzően, az istállóban történhetett valami, ami miatt a teszt pozitívnak bizonyult. Lehetségesnek tartjuk, hogy valaki ártani akart vagy befolyásolni szerette volna a teszt eredményét, így a verseny kimenetelét is” – mutat rá közleményében Kolumbán Csaba és Hajnalka, akik leszögezik: nem követtek el szabálysértést és nem veszélyeztetnék sem a saját magunk, sem Sepsiszentgyörgy városának hírnevét.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata reméli a teszt eredménye mögött nincs szándékosság

Sepsiszentgyörgy önkormányzata a tisztességes versenyzés híve és elhatárolódik minden olyan eszköztől, ami gátolja a sportszerű versenyt, illetve reméli, hogy a teszt eredménye mögött nincs szándékosság. Jelen pillanatban Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának nincsenek birtokában a doppingteszt eredményének részletei, mutatnak rá a csütörtökön kiadott állásfoglalásban. Hozzáteszik: Sepsiszentgyörgy önkormányzata sajnálattal veszi tudomásul az esetet, hiszen nagyon fontosnak tartja a fiatal tehetségek segítését, felkarolását. Ennek szellemében támogatták Kolumbán Örs-István 13 éves fiatal lovast is, aki egy ígéretes lóval versenyzett a mezőnyben.

Leszögezik: a csapat Sepsiszentgyörgy színeiben nevezett be a Kishuszár Vágta futamára, a két fél közti szerződés értelmében pedig a versenyző és csapata vállalta, hogy betartja a Nemzeti Vágta szabályzatát, így a doppingolásra vonatkozó előírásokat is.

Kapcsolódók

Kimaradt?