Büntetőthriller a Román Kupában: az FK Csíkszereda kiütötte a Dinamót

A harmadosztályos FK Csíkszereda robbantotta fel a labdarúgó Román Kupa nyolcaddöntőinek legnagyobb bombáját azzal, hogy büntetőrúgások után kiütötte a Bukaresti Dinamót.

Először rendeztek villanyfényes mérkőzést Csíkszeredában, ahol a helyi, harmadosztályos FK méltó ellenfelének bizonyult az élvonalban szereplő Bukaresti Dinamónak.

A rendkívül bátran játszó Hargita megyeiek a második félidő elején kezükbe vették sorsukat, amikor előbb Majzik, majd Magyari is betalált. A csíkszeredai stadion valósággal felrobbant, ám az öröm nem tartott sokáig, ugyanis pár perccel később Dan Nistor kétszer is mattolta az Újpestben is megfordult Bordást. 

Bár helyzetek mindkét oldalon adódtak bővivel, a rendes játékidőben több gól nem esett, így következhetett a hosszabbítás. A csíkiak védelmét csak a 106. percben tudta fel feltörni a Dinamo, amikor Fabio Guaru hibáját kihasználva Neicuțescu megszerezte a fővárosiaknak a vezetést. Ám a csíkiakat nem olyan fából faragták, akik egykönnyen feladják a küzdelmet, a 114. percben egyjobboldali szögletet követően Berde István megtalálta a Muțiu kapuja felé vezető rést az óriási lábrengetegben.

120 perc után 3-3-at mutatott az eredményjelző tábla, így következhettek a büntetőrúgások.

  • Muțiu kifogja Eder Gonzalez lövését
  • Dan Nistor vezetéshez juttatja a Dinamót 0-1
  • Dzsebari elküldi Muțiut balra és szépen beteszi a jobb alsóba 1-1
  • Bordás tehetetlen Salomao büntetőjénél 1-2
  • Veres Szilárd büntetőjét is megfogja Muțiu
  • Hanca fölé rúgja, az FK még reménykedhet
  • Majzik életben tartja a továbbjutási esélyeket 2-2
  • Bordás kitalálja Katszikasz lövésének irányát, de nem tudja hárítani 2-3
  • Bajkó lövése a felső lécről beesik a gólvonal mögé 3-3
  • Gheorghe Grozav egy megalázó panenkával próbálkozott, de fölé ment. Öt öt lövés után 3-3 maradt
  • Fabio visszaveszi a vezetést 4-3
  • Neicuțescu magabiztosan kilövi a jobbalsó sarkot 4-4
  • Berde István a hosszabbításban lőtt gólja után ismét bevette Muțiu kapuját 5-4
  • Grigore technikás lövéssel 5-5
  • Mitra Szilárd csapatkapitány lövését megfogta a Dinamo kapusa 
  • Olteanu lövését megfogja Bordás, marad az 5-5
  • a 19 éves Solymosi Lehel lába megremegett
  • Ciobotariu sem tudja továbbjuttatni a Dinamót, Bordás kifogja a lövését, marad az 5-5
  • Nagy Zsolt egy lépéssel közelebb hozza a csodához az FK-t, 6-5
  • Delorge lövését megfogja Bordás, de a játékvezető úgy látta a magyar légiós szabálytalanul előrelépett a gólvonalról a lövés előtt. Még egyszer elvégeztette a lövést, ám Bordás másodszor is megfogta Delorge lövését!!!! 
  • TOVÁBBJUTOTT AZ FK CSÍKSZEREDA!!!!!

A kupasorozat ezen szakaszának mérkőzései már kedden elkezdődtek. Az első két továbbjutó a tavalyi döntő szereplői voltak: előbb a Nagyszebeni FC Hermannstadt 3-0-ra legyőzte az ugyancsak első ligás FC Voluntari csapatát, majd a címvédő 4-1-re lelépte a harmadosztályos Turris Oltul Turnu Măgurele együttesét. A Poli Iași-FC Viitorul mérkőzésen csak büntetőrúgások után dőlt el a továbbjutás kérdése, eztGheorghe Hagi tengerparti alakulata bírta jobban idegekkel.

Szerdán négy erdélyi csapat is érdekelt volt a megrendezésre kerülő három összecsapáson. Elsőként a Sepsi OSK lépett pályára és intézte el egy ötössel a CS Mioveni csapatát. A háromszékiek már a 4. percben előnyhöz jutottak, amikor magyar légiósuk, Prosser Dániel egy sorfal alatt elvégzett szabadrúgással meglepte a mioveni-i kapust. Az előny innen folyamatosan nőtt, Florin Ştefan (13. perc), Marko Szimonovszki (25. perc) és Bryan Nouvier (45. perc) találataival a Sepsi OSK 4-0-ra vezetett a szünetben, a második játékrészben Adrian Rus (64. perc) állította be az 5-0-s végeredményt.

Gólzáporos találkozót láthattak a Kolozsvár Arénába kilátogató nézők a délutáni órákban a második ligában vitézkedő U és az Astra Giurgiu között. A mérkőzésen a házigazdák őrült villámrajtot vettek, Octavian Abrudan (2. perc) és Carol Taub (5. és 8. perc) góljaival az U már 3-0-ra is vezetett. Innen már csak lefele ívelt az egyetemisták teljesítménye, Azdren Llullaku (14. perc) találata után Andrei Cordoş (24. perc) a saját kapujába tólt egy labdát, majd  ugyanaz a Llullaku (76. perc) egyenlített. A rendes játékidőben már nem született gól, viszont az U-nak emberhátrányban kellett nekivágnia a hosszabbításnak, ugyanis Abrudan a 88. percben kiállíttatta magát.  Az est negatív hőse Sepsi László lett, aki a 99. percben újabb öngólt lőtt és ezzel az U három gólos vezetésről elvesztette 4-3-ra a mérkőzést.

Az utolsó szerdai találkozón két erdélyi csapat volt érdekelt, a Szászmedgyesi Gaz Metan és a Kolozsvári CFR 1907. A két Liga 1-es csapat legutóbb ugyancsak a királyföldi várrosban csapott össze, az akkori gólnélküli döntetlenben oroszlánrésze volt a vasutasok kapujában bemutatkozó és most is védő Jesus Fernandeznek. A spanyol hálóőrnek ez alkalommal töredékannyi feladata sem volt, a házigazdák saját maguk árnyéka voltak ezen az összecsapáson. A találkozó egyetlen gólját a CFR gólkirálya, George Ţucudean lőtte a második félidő derekén, a vasutasok ezután sikeresen befagyasztották a mérkőzést. 

Román Kupa, eredmények
FC Hermannstadt–FC Voluntari 3-0
Turris Oltul Turnu Măgurele–CSU Craiova 1-4
Poli Iași–FC Viitorul 2-2, büntetőrúgások után 5-7
CS Mioveni–Sepsi OSK 0-5
Kolozsvári U–Astra Giurgiu 3-3, 3-4 hosszabbítások után
Medgyesi Gaz Metan–Kolozsvári CFR 1907 0-1
csütörtöki mérkőzések
FK Csíkszereda–Bukaresti Dinamo 2-2, hosszabbítás után 3-3, 6-5 büntetőrúgások után
Dunărea Călărași–FCSB (21:45)

Kimaradt?