Erste Liga: így szólt a székely himnusz Csíkszeredában az Újpest legyőzése után

Rangadót rendeztek Csíkszeredában, ahol az Erste Liga két olyan csapat találkozott, amelyek közül az egyiknek a góllövés, míg a másiknak a remek védekezés volt eddig az erőssége.

A Csíkszeredai Sportklub – Újpest rangadó pedig remek tempóban kezdődött. Az első percekben a hazai csapat akarata érvényesült. Sőt a 2. percben Panov szólót rontott, hogy egy percre rá Sila legyen résen Antal Zs. nagy helyzeténél. Az első komoly vendégakcióra öt percet kellett várni, amikor Nemes tornáztatta meg Lakosilt. Ekkortól kiegyenlítetté vált a meccs, de kevés volt a helyzet, miután mindkét csapat remekül védekezett. Egy hazai megingás a kilencedik percben megtörte a jeget miután Csányi lépett ki, majd kilőtte a hosszú alsót. A gól nem törte meg a hazai csapatot, bár kapkodóbbá vált a játéka. A mezőnyben öldöklő küzdelem folyt, de az UTE stabilabb lábakon állt ekkor. Jobban hozták ki a korongokat és használtak ki minden eladott pakkot. A lilák a harmad végén akár növelhették volna előnyüket, de Ropret vasat talált.

A második felvonás is hazai fölénnyel kezdődött, hogy majd Kiss lépjen ki szólóba, amelyet fölé durrantott. Ami kimaradt az egyik oldalon, az bement a másikon. Sulakov egész pályás mesteri passzából Panov lépett ki szólóba és varrta fel Silanak. Ezt követően a Sportklub percei következtek, de egy kiállítás megtörte lendületüket. Újfent kiegyenlítetté vált a mérkőzés képe, kevés volt a helyzet, remekeltek a védelmek, lövésig sem igazán jutottak a játékosok. A játékrész végére ki-ki hagyott a vendégek védelme. Előbb Rokaly Sz. ugrott ki szólóba, amit elrontott, hogy majd pár másodperccel a vége előtt ne vegyék komolyan Fodor Csanádot a kapu mögött, aki remekül passzolt vissza a kapu előterébe, ahol Casaneanu a pakkot a kapuba juttatta.

Az utolsó húsz perc két nagyobb vendég akcióval kezdődött Sikorcin és Benk révén. A következő percek a Sportklubról szóltak. Előbb Részegh Tamás vezetett hatalmas lendületben fel és passzolt középre Sila mellett, ahol a jobb helyzeti előnyben levő újpesti védőt Becze addig nyaggatott, amíg gól lett belőle. ​Jobb volt ekkor a kék-fehér alakulat, amely az újabb előnyét az 50 percben gólra váltotta. Rögtön utána pedig Taratuhin hagyott ki egy ajtó-ablak ziccert. Másfél percre rá Ropret villant, egymaga vitt végig egy akciót, hogy majd Lakosilt is mattolja. Támadásban maradt az UTE: előbb Hebar lépett ki szólóba, de utolérték és nem maradt ereje a befejezésre, majd Ropret találta el a vasat. Az 55. percben már mínusz egy volt közte, miután egy kapu mögül visszatett pakkot Szaller értékesített. Ekkor rendezni tudta sorait a Sportklub, majd Szilassy a vendégek trénere időt kért és lehozta Silat. Ez visszafelé sült el. Becze korongot lopott és lezárta a mérkőzést.

Mestermérleg
Leo Gudas, Csíkszeredai Sportklub: – Egész mérkőzés alatt jól játszottunk. A harmadik harmadban elkövettünk pár egyszerű hibát, amelyet kihasználtak és feljöttek mínusz egyre. Utána viszont nem volt gólszerzési lehetőségük. Az 60 perc alatt, de leginkább az első két harmadban, mindkét csapat remekül védekezett. Ez a második harmadban ránk is fért, hiszen többször voltunk hátrányban.
​Szilassy Zoltán, Újpest: – Azt mondtam a fiúknak, hogy túl jól játszottunk ahhoz, hogy ezt a meccset elveszítsük. Nem volt sok helyzet a találkozó alatt, de nekünk volt három vasunk. A jó Isten valamikor majd besegíti, Szereda valamit ma jobban csinált, hogy melléjük állt. Ettől függetlenül nagyon jó jégkorong-mérkőzés volt. Amit viszont még mondtam a srácoknak, hogy amit eltervezünk, azt nem 59 percig kell csinálni, hanem hatvanig. Sajnos kaptunk olyan gólt, amire készültünk és kaptunk könnyű gólt is, ki nem kényszerített hibából. A struktúránk, a munkamorálunk, a munka etikánk, illetve a helyzeteink megvoltak, hogy nyerjünk. Ezért voltak túl drágák a minimális nem odafigyelések, hiszen egy ilyen szintű csapat ezeket kihasználja. Visszajöttünk a meccsbe, ez föltétlenül pozitív, karaktert mutattunk újfent, közel álltunk az egyenlítéshez. Egy nullánál megvoltak a lehetőségeink, hogy eldöntsük a meccset, ez most így sikerült. Készülünk a következő meccsre.
Eredmények (a szövetség honlapjáról):
Hokiklub Budapest-EV Vienna Capitals II (osztrák) 6-3 (2-1, 2-0, 2-2)
Schiller-Vasas HC - Fehérvári Titánok 3-8 (1-2, 0-4, 2-2)
Brassói Corona-Dunaújvárosi Acélbikák 5-4 (1-2, 0-2, 3-0, 0-0, 1-0) - szétlövéssel
Csíkszeredai Sportklub-Újpesti TE 5-3 (0-1, 2-0, 3-2)
DEAC-Gyergyói HK 5-3 (0-0, 2-1, 3-2)

    A tabella:

  •  1. Csíkszeredai Sportklub     13 10   1   1   1  72-42  33 pont
  •  2. FTC-Telekom                     12  6   4   2   -  55-27  28
  •  3. DEAC                                12  7   1   2   2  45-32  25
  •  4. Dunaújvárosi Acélbikák      11  6   -   1   4  48-32  19
  •  5. Brassói Corona                  12  5   2   -   5  36-38  19
  •  6. UTE                                   10  4   2   2   2  43-30  18
  •  7. Fehérvári Titánok              10  3   2   -   5  32-37  13
  •  8. Gyergyói HK                     11  2   1   2   6  32-39  10
  •  9. EV Vienna Capitals II        10  2   1   -   7  24-47   8
  • 10. Hokiklub Budapest           10  1   -   2   7  20-50   5
  • 11. Schiller-Vasas HC             11  -   1   3   7  20-53   5

Kimaradt?