Gică Hagival tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor

Gică Hagival tartott csütörtökön közös sajtótájékoztatót Orbán Viktor magyar kormányfő a Puskás Suzuki Kupa nemzetközi utánpótlás-labdarúgótorna alkalmából. A 125-szörös román válogatott labdarúgó által létrehozott Hagi Akadémia immár harmadszor vesz részt a tornán.

A miniszterelnök kifejtette, a magyar futball felemelkedésével kapcsolatban sokszor találkozik kétkedőkkel, de azt szokta mondani, "nem töltöttünk még annyi időt az élvonalon kívül, mint amennyit az élvonal tagjaként". Megjegyezte, ő Uruguayt tekinti példának, mert időről időre feltámad, pedig kevesebb lakosa van, mint Magyarországnak.hagi

Gheorghe Hagi a sajtóeseményen kijelentette, örül, hogy egy miniszterelnök ennyire szereti a futballt és a sportot, emellett abbéli reményét fejezte ki, hogy Románia is követi a példát. "Ez a befektetés négy-öt év múlva meghozza eredményét a magyar futballban, és ha mi tovább alszunk, akkor Magyarország labdarúgásban is megelőzi Romániát" - mondta Hagi, aki annak fontosságát hangsúlyozta, hogy csak közép és hosszú távú tervekben érdemes gondolkodni a sport területén.

Magyar-román: Hagi nem szokott tippelni

A sajtótájékoztatón szóba került a pénteki magyar-román világbajnoki selejtező is, amelyet a nemzetközi szövetség (FIFA) büntetése nyomán zárt kapuk mögött rendeznek a Puskás Ferenc Stadionban. Orbán Viktor elmondta: a válogatott meccseken azt várja, hogy az adott közösség, így jelen esetben a magyar emberek erényeit csillogtassák meg a játékosok. Ilyen erénynek nevezte a "gógyit", mert "a magyarok büszkék sajátos észjárásukra", továbbá a nagyvonalúságot, a cselvetést és a bátorságot.

"Be tudtam volna osonni a stadionba, de ellenálltam, mert nem lenne helyes" - válaszolt a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a helyszínen tekinti-e meg a mérkőzést.

Hagi elsősorban jó meccset vár, és mint mondta, nem szokása tippelni. Azt viszont sajnálja, hogy üres lesz a stadion, mert "a futballmeccs egy előadás, az előadáshoz pedig közönség kell". Szerinte pénteken az a csapat nyer, amelynek jobb a védelme. "Győzzön a jobb" - jelentette ki.

Kimaradt?