Hokisztorik: ismét önállóan lélegzik a sepsiszentgyörgyi jégkorong

A Hokisztorik harmadik része az újraéledő sepsiszentgyörgyi jégkorongról szól, amelyet a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) beruházása lekapcsolt a „lélegeztetőgépről”, és újra pályára állított. Hosszú évtizedek óta az idei lesz az első idény, amikor a sepsiszentgyörgyi hokisok ősztől tavaszig saját pályán edzhetnek és játszhatnak.

Dicső múlt, ígéretes jövő

Akárcsak a többi székelyföldi várost, Sepsiszentgyörgyöt is pezsgő jégkorongélet jellemezte. A háromszéki megyeszékhelyen már az 1900-as években volt korcsolyapálya, a hokit viszont 1974-ben Köcher János honosította meg, amikor megalakította az első felnőtt csapatot. Ezt követően harminc évig volt a városnak csapata a román élvonalban. A hanyatlás a rendszerváltás után, a gyárak magánosításakor kezdődött, mivel a jégpályát a fémmegmunkáló vállalat (IMASA) tartotta fenn, amely 2003-ban bezárta a tulajdonában lévő létesítményt, idézte fel a Maszolnak Kernászt Huba a Királypingvinek Jégkorong Klub elnöke.   

Bár a korcsolyapályát felszámolták, a hoki szeretete megmaradt, így amikor a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megvásárolt két mobil jégpályát, a régi játékosok újraindították a mozgalmat, és 2009-ben megalakították a Királypingvinek Jégkorong Klubot – tette hozzá Miklós Ervin, a klub alelnöke. Első körben a lelkes szülők, a régi hokisok vitték gyerekeiket, majd beindították a korcsolyaoktatás programot. „Már a klub alapításakor az volt a cél, hogy ismét legyen Sepsiszentgyörgyön egy normális méretű jégpálya, ezért minden követ megmozgattunk. A Sepsi Aréna építésekor kérésünkre újratervezték az épületet is, hogy oda férjen be egy jégpálya. Tavaly pedig a Székelyföldi Jégkorong Akadémiának köszönhetően megépült a nagy méretű, sátorborítású korcsolyapálya” – mondta Miklós Ervin. Hozzátette, hogy hosszabb távon szeretnének egy néhány ezer férőhelyes fedett jégcsarnokot a városban.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia anyagi és szakmai támogatása révén a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek 4 edzője jelenleg 70 hokis gyerekkel foglalkozik, tavalytól pedig műkorcsolya szakosztályt is létrehoztak, amelyhez 20 gyerek csatlakozott, mondta Kernászt Huba. Tájékoztatása szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által támogatott „Bevezetés a sportba” program keretében az elmúlt tanévben hetente 2000 nagycsoportos, előkészítős és első osztályos diákot tanítottak korcsolyázni, idéntől ez a program kibővül a második osztályosokra is, így hetente 2400 sepsiszentgyörgyi gyerek léphet jégre. Közülük toboroznak az U8, U10, U12 és U16-os, korosztályos jégkorong csapatokba, szeretnék az idei idény végére megduplázni a hokis gyerekek számát.

Az U-k magyarázata
U8 - 2010-es vagy annál később született gyerekek
U10 - 2008-2009-es korosztály
U12 - 2006-2007-es korosztály
U14 - 2004-2005-ös korosztály
U16 - 2002-2003-as korosztály

Első teljes idény hazai pályán

„Sepsiszentgyörgyön megvan a lelkesedés és szakértelem, de nyilván az eredményekhez szükség van az infrastrukturális beruházásokra. Az elmúlt években nagyon sokat utaztunk a többi székelyföldi jégkorong központba edzeni és játszani. A Sepsi Aréna mellett megépült nagy méretű, sátorborítású jégpályán most kezdődik az első teljes idény” – mondta Kernászt Huba, aki szerint mihamarabb szeretnének felzárkózni a többi hokiközpont mellé.

Ehhez megvannak a jó képességű gyerekek, hiszen az U12-es csapatuk az Erdélyi Ligában játszik, az U16-os csapat pedig az országos bajnokságban vesz részt, illetve több sepsiszentgyörgyi jégkorongozót behívtak a korosztályos válogatottakba is. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia felszerelésekkel és szakmai felkészítőkkel is támogatja a sepsiszentgyörgyi klubot, így jelenleg 4 kiemelkedő képességű edző foglalkozik a kis hokisokkal.

Az új sepsiszentgyörgyi jégpályán a hétvégén zajló Sportnapok keretében sportág bemutatókat, toborzót tartanak, illetve a székelyföldi U8 és U10-es csapatoknak egy háziversenyt rendeznek. Februárban szeretnék a fedett pályán megszervezni a már hagyományos Bogyán János emléktornát. Emellett ebben az idényben végre Sepsiszentgyörgyön játsszák hazai mérkőzéseiket az U12-es és U16-os csapatok, ezekre minél több háromszéki hokiszurkolót elvárnak.   

Sepsiszentgyörgy a hazai jégkorong élvonalába törekszik

Kernászt Huba és Miklós Ervin közlése szerint elsődleges terveik között szerepel, hogy Sepsiszentgyörgyön újra visszaálljon a rend a jégkorongban, hiszen most minden feltétel adott, hogy profi jégkorong életet lehessen szervezni. Céljuk, hogy néhány éven belül Sepsiszentgyörgynek ismét legyen élvonalbeli felnőtt jégkorong csapata, amelynek törzsét helyi nevelésű játékosok alkotják.  

Sepsiszentgyörgynek van országos bajnok női kosárlabda csapata, a városban dübörög a foci, és ismét feltörekvőben van a jégkorong. A „Bevezetés a sportba” program keretében a sportklubok szorosan együttműködnek, annak érdekében, hogy olyan tömegsport mozgalom alakuljon ki, amelyből kiugranak a tehetségek, mondta Miklós Ervin. Hozzátette: jelenleg a gyerekek 15-20 százaléka sportol, céljuk az, hogy ez 50 százalékra emelkedjen, azaz minden második sepsiszentgyörgyi gyermek valahol sportoljon és a felnövő generációk fele legyen sportfogyasztó.

„Taliga”: az erdélyi amatőr hoki liga

A Királypingvinek Jégkorong Klub alelnöke rámutatott, hogy a gyerekekkel való foglalkozás mellett Sepsiszentgyörgyön van 60-70 felnőtt a régi hokis generációkból, akik szeretnek játszani. Az új korcsolyapálya nekik is kiváló lehetőséget ad a megméretkezésre. A régi hokisokat összehangolva alakítják meg az amatőr felnőtt csapatot, amellyel beneveznek a Miklós Ervin által „taligának” (Transilvanian Amateur League) becézett bajnokságba. Szeretnének egy erős amatőr bajnokságot létrehozni, amelybe bekapcsolnák a nagyobb székelyföldi jégkorong központok mellett a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és székelyudvarhelyi felnőtt csapatokat is.

Kapcsolódók

Kimaradt?