Hokisztorik: hol állnak a székely ificsapatok a magyar mezőnyben?

A Hokisztorik második részében a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) nagyobb, U20-as és U18-as sportolóira irányítjuk figyelmünket, akik szerdán hat napos magyarországi portyával mérik fel azt, hogy hol is állnak anyaországi társaikhoz képest.

A cikksorozatunk első részét, amelyben madártávlatból közelítettünk a székelyföldi jégkorong utánpótlás kérdésére itt olvashatja el

Bár a tizennégy csapatos U-18-as és a tizenegy csapatos U-20-as magyar utánpótlás jégkorong bajnokság már szeptember elején elkezdődött, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia csapatai – az U18-asoknál ISK Csíkszereda, U20-asoknál Sapientia U23 néven – csak ezen a héten kapcsolódnak be a küzdelmekbe.

A fiúk egyből belecsapnak a sűrűjébe, hiszen nagyobbak öt, a kisebbek négy összecsapást is lejátszanak. Az U18-asok Zalaegerszegen, Győrben, Újpesten játszanak, vasárnap pedig utolsó állomásként a Kanadai Magyar Hokiklubbal találkoznak a budapesti Tüskesátorban. A nagyobbak a győri, a székesfehérvári, a dunaújvárosi korosztályos csapattal egyszer-egyszer, a Pesterzsébeti Hockey Clubbal pedig kétszer csapnak össze.

Mindkét bajnokság lebonyolítása azonos módon történik. Az együtteseket két csoportra osztották, az alapszakaszban csoporton belül egy oda-visszavágós kört rendeznek és egy-egy mérkőzést játszanak a másik csoport tagjaival is. A két csoport összesített ponttáblázatának első öt helyezettje a középszakaszt kihagyva rögtön a rájátszásba kerül. A mögöttük rangsorolt csapatokat három csoportra osztják, ahonnan a csoportgyőztesek jutnak be a rájátszásba.

A tavalyi harmadik helyezett U18-as csapatnál fontos változások történtek, mivel a 2000-es generáció feljebb lépett ebből a korosztályból, így most egy sornyi 2001-es játékost leszámítva fiatalabbak alkotják a csapatot.  Az őket felkészítő Györgypál Tamás szerint az ellenfeleknél is hasonló okból történhetett komoly játékosmozgás, ezért lejátszott meccsek nélkül lehetetlen találgatásokba bocsátkozni az erőviszonyokat illetően. A keret változásai és a sok ismeretlen tényező miatt a rajt előtt a vezetőedző konkrétabb célként csak az első öt hely valamelyikének elérését, azaz a rájátszást jelölte meg.

Parikka: „csodálatos utat fogunk bejárni”

Mint ismeretes, a SZJA a román pontvadászatban is nevezte legidősebb korosztályát Sapientia U23 név alatt. A csapat már lejátszotta első mérkőzéseit, a Brassói Corona és a Csíkszeredai Sportklub ellen nagyon alárendelt szerepet játszott. Az egyesületet kettős terhelésnek vetik alá, hiszen a hazai bajnokság mellett nevezték a Sapientia U23-at a magyar korosztályos bajnokságban is.

Eemeli Parikka, a Sapientia U23 edzője szerint csapata minden mérkőzésre azonos koncentrációval készül, de a magyar bajnokságot tekintik fejlődésük szempontjából a legfontosabb versenysorozatnak. „A bajnokság kezdete előtt meghatároztunk konkrét célokat. A lebonyolítás miatt öt nagyobb blokkban fogjuk lejátszani a mérkőzéseinket, minden ilyen intenzívebb időszak során el szeretnénk érni bizonyos dolgokat. Nem pontokra kell itt elsősorban gondolni. Ha ezeket sikerül elérnünk, a pontok jönni fognak velük együtt. Be szeretnénk jutni a rájátszásba, ott pedig a szezon legjobb játékát mutatni. A bajnokság legjobban fejlődő csapata akarunk lenni. Mindenki felkészült, a fiúk motiváltak. Együtt csodálatos utat fogunk bejárni” – fogalmazott a finn szakember. 

Az egyház védőszárnyai alatt. A Mens Sana Alapítvány tulajdonosa a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia, illetve csíkkarcfalvi római katolikus plébánia. Ezen alapítvány a Székelyföldi Jégkorong Akadémia működtetője. A legfontosabb célja, hogy a különböző infrastrukturális fejlesztésekhez – jégpályák, kollégium, metodikai központ –, illetve a működtetéshez az anyagi hátteret előteremtse, és biztosítsa a szakmai munka folytonosságát. 

A SZJA U18-as és U20-as csapatainak mérkőzései 2018. szept. 19–24. között

  • Egerszegi Titánok–Csíkszeredai ISK 1-5
  • Győri NEMAK-DANA ETO HC–Sapientia U23 2-3
  • ifj. Ocskay Gábor JA–Sapientia U23 12-1
  • Győri NEMAK-DANA ETO HC–Csíkszeredai ISK 3-2
  • Dunaújvárosi Acélbikák–Sapientia U23 2-8
  • UTE–Csíkszeredai ISK 6-3
  • Pesterzsébeti Hockey Club–Sapientia U23 4-3
  • Kanadai magyar Hokiklub–Csíkszeredai ISK 1-9
  • Pesterzsébeti Hockey Club–Sapientia U23 1-5

Kapcsolódók

Kimaradt?