BL-selejtező: egy gólos hátrányt kell ledolgozzon Athénban a MOL Vidi

A több mint fél órát emberhátrányban játszó Vidi FC 2-1-re kikapott a görög AEK Athén csapatától a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező negyedik fordulójának szerda esti, első mérkőzésén a Groupama Arénában, így nehéz helyzetben várhatja a jövő heti visszavágót.

A MOL Vidi FC a 79. európai kupameccsét játszotta szerdán, de görög ellenféllel most találkozott először. Az AEK Athén az előző fordulóban csatlakozott a BL-selejtező mezőnyéhez, amikor a skót Celticet ejtette ki.

A magyar bajnokcsapat a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában a luxemburgi F91 Dudelange-ot, majd a nála magasabban rangsorolt bolgár Ludogorec és svéd Malmö FF gárdáját búcsúztatta. Szerb edzőjük, Marko Nikolic a találkozó előtt azt mondta, az idény előtt volt egy közös álmuk, amelyben erősen hittek. "Reméljük, ez a rájátszás nem a vége, mert ebben a sorozatban akarunk maradni" - fogalmazott.

A Vidi FC kezdte lendületesebben a találkozót, ám BL-álmai csak a 22. percig élhettek, mert akkor egy labdáért folyó párharc után - talán kissé túlzóan - a játékvezető azonnali piros lappal kiállította Huszti Szabolcsot. Az emberelőnybe került AEK Athén azonnal magához ragadta a kezdeményezést, míg a fehérváriak kilenc emberrel védekeztek. Az óriási görög nyomás a 35. percben érett góllá: egy távoli lövés után a Kovácsik Ádámról oldalra pattanó labdát a belga Viktor Klonaridis lőtte a hálóba.

A 39. percben hatalmas egyenlítési lehetőséget hagyott ki a Vidi: Kovács István bal oldali beadását Fiola Attila néhány méterről a kapusba fejelte.

A fordulást követően Taszosz Bakaszetasz kettőre növelte az AEK előnyét egy jól helyezett, 17 méteres lövéssel. A hazaiak reménytelen helyzetbe kerültek, némi reményt csak a második görög találatot jegyző Bakaszetasz - az elsőhöz hasonlóan kissé túlzó - piros lapja jelentett az 54. percben. Egyenlő létszámnál is több vendéghelyzetet láthatott a közönség, hogy aztán a 68. percben talpra ugorhasson: Kovács István pazar kiugratását követően Danko Lazovic lőtt a görögök kapujába.

Vérszemet kapott a magyar bajnok, több veszélyes lövése volt ebben a periódusban. A 78. percben Loic Nego a szinte kihagyhatatlant hagyta ki, amikor Stopira levágódó lövését néhány lépésről az üres kapu mellé gurította. A hősiesen küzdő Vidi FC futószalagon alakított ki helyzeteket a vendégkapu előtt, ám a mérkőzés végéig ezekből egyet sem sikerült kihasználnia. Az AEK Athén így egygólos előnnyel várhatja a visszavágót, amelyet jövő kedden rendeznek meg a görög fővárosban.

Bajnokok Ligája-selejtező, 4. forduló, első mérkőzés:
Vidi FC-AEK Athén (görög) 1-2 (0-1)
Groupama Aréna, 10 681 néző, v.: Rocchi (olasz)
    gólszerzők: Lazovic (68.), illetve Klonaridis (35.), Bakaszetasz (49.)
    sárga lap: Lazovic (25.), Kovács I. (25.), Nego (31.), illetve Klonaridis (25.), Galanopulosz (37.)
    piros lap: Huszti (22.), illetve Bakaszetasz (54.)
Vidi FC: Kovácsik - Fiola, Juhász R., Vinícius, Stopira - Nego, Hadzic, Nikolov (M. Scepovic 54.) - Kovács I., Huszti - Lazovic
AEK Athén: Barkasz - Bakakisz, Oikonomu, Lampropulosz, Hult - André Simoes, Galanopulosz (Alef, 66.) - Bakaszetasz, Klonaridis (Hélder Lopes, 81.), Mantalosz - Livaja (Ponce, 86.)

A párharc győztese a Bajnokok Ligája, vesztese az Európa-liga főtábláján szerepelhet ősszel.

További eredmények:

  • Ajax (holland)-Dinamo Kijev (ukrán) 3-1 (3-1)
  • Young Boys (svájci)-Dinamo Zagreb (horvát) 1-1 (1-1)
  • Crvena zvezda (szerb)-Salzburg (osztrák) 0-0
  • BATE Boriszov (fehérorosz)-PSV Eindhoven (holland) 2-3 (1-1)
  • Benfica (portugál)-PAOK (görög) 1-1 (1-0)

Kapcsolódók

Kimaradt?