Férfi kézi BL: győzött a Szeged és Veszprém is

Mindkét magyar csapat győztesen hagyta el a pályát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésé: a Pick Szeged egygólos (26-25) előnyt szerzett a sorozatban eddig százszázalékos lengyel Kielce ellen, az MKB Veszprém pedig hárommal (23-20) az Ademar León vendégeként.pick2

A nyolcaddöntős csapatok közül a Szeged jutott tovább a legkevesebb ponttal (6), míg a Kielce a 24-es csoportkörben egyedül volt százszázalékos, így egyértelműen a párharc esélyesének számít. A vendégeket szépszámú szurkolósereg kísérte el.

Kapkodva kezdett mindkét együttes, több lehetőség is kimaradt. Aztán beindultak az átlövők, és felváltva estek a találatok. A 10. percben tört meg a ritmus, Vadkerti indulásával 5-3 lett az állás, ám pillanatok alatt egyenlített a rivális. Prodanovic dupláját követően időt kértek a lengyelek.

Változatlanul jól "pörgött" a Tisza-parti alakulat, de amikor 9-7-nél emberelőnybe került, Larholm büntetőt rontott, Czinát pedig kiküldték. Mindkét oldal egyre többet cserélt, a Kielce pedig megkezdte a felzárkózást. A 23. percben 11-11 lett az állás, ekkor Skaliczki időt kért. A folytatásban sikerült megint létszámfölénybe kerülniük a hazaiaknak, 13-11-re elléptek, ám a kiegészülő vendégek még a szünet előtt egyenlítettek. A csereként beállt Balogh gólja zárta a félidőt.

A fordulást követően felváltva potyogtak a gólok, mígnem Tomczak vezérletével 18-18-ra módosult az állás, ám a lélektanilag fontos vezetést nem sikerült megszereznie a Kielcének, amely két gyorsan bekapott gól után időt kért.

Visszajött a pályára a szegedi kezdősor, Mikler pedig egyre hatékonyabban védett, nyolc percig nem kapott gólt. A Kielce aztán a kétperces emberhátrányát 2-1-re megnyerte, Larholm pedig megint hétméterest rontott. Ezután jött egy újabb szegedi emberelőny, amely során már jobban összpontosított a hazai gárda (24-21).

Vadkerti extázisban játszott, labdákat szerzett, gólokat lőtt, a vállán vitte a csapatát. Ebben a kritikus szakaszban, emberhátrányban,  26-22-es hazai vezetésnél időt kértek a kielceiek, akik sérülés miatt elveszítették Lijewskit, igaz, a Szegedből pedig Sulc dőlt ki, ő a bokáját fájlalta.

A hajrára módosítottak védekezésükön a lengyelek, ez megfogta a hazaiakat, és az 58. percben, 26-24-nél már Skaliczki László próbálta időkéréssel rendezni a sorokat. Buntic azonban nem kegyelmezett, újabb gólt szerzett, s a Szeged a végén örülhetett, hogy a Kielce nem egyenlített.

Skaliczki László: "Gratulálok a csapatomnak, amely nagy harcra kényszerítette a kiváló erőkből álló Kielcét. Nem volt véletlen, hogy a lengyelek eddig nem kaptak ki, hosszú a cserepadjuk, minden poszton legalább két remek játékosuk van, és emiatt rengeteg támadási és védekezési variációt képesek bevetni. Ennek lettünk az áldozatai, hiszen a hajrában már csak ők szereztek gólt. Tudjuk, hogy nehéz dolgunk lesz a visszavágón, de szeretnénk összerakni egy olyan brigádot, amely tisztességgel szerepel majd idegenben."

Háromgólos előnyt szerzett a Veszprém Leónban

Az MKB Veszprém 23-20-ra nyert a spanyol Ademar León vendégeként a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcának első, vasárnapi mérkőzésén.

A magyar együttes remek védekezést bemutatva, a kiválóan teljesítő kapus, Mirko Alilovic hathatós közreműködésével múlta felül riválisát.

A spanyolok csak egyszer, néhány perc erejéig vezettek a találkozón, de a meccs összképe alapján megérdemelt volt a Nagy László vezette Veszprém sikere.

A két együttes tavaly ugyanebben a szakaszban találkozott a BL-ben, s akkor a León jutott tovább, mégpedig egy emlékezetes mérkőzés utolsó pillanataiban szerzett góllal.ugalde640

A Veszprém jól kezdett, Nagy László két góljával ellépett, a hazaiak azonban viszonylag hamar szépítettek. Ezt követően hosszú percekig nem talált be egyik csapat sem, majd a magyarok növelték előnyüket, a spanyolok azonban nem akarták hagyni, hogy elhúzzon az ellenfél (2-3), amely aztán hétméteresből volt negyedszer eredményes (2-4). A támadójáték ezután mindkét oldalon megélénkült, 10 perccel a félidő vége előtt viszont még mindig kétgólos volt a veszprémi vezetés (4-6). Az első emberelőnyös helyzetét gólra váltotta a León, aztán Császár Gábor büntetőt értékesített, majd a spanyolok kiegyenlítettek (7-7). Antonio Carlos Ortega vezetőedző időkérése nyomán hamar újra két gól volt a Veszprém előnye, sőt, a szünetben hárommal vezetett a magyar együttes.

Vendéggóllal indult a második félidő, a León azonban rövid idő alatt kétszer is betalált. Nagy László ellen sehogy sem sikerült eredményesen védekeznie a hazaiaknak, az ő duplájával, hatodik és hetedik góljával a 37. percben megint három volt a Veszprém előnye (11-14). Ezután közel hat percig nem tudott betalálni a vendégcsapat, igaz, a hazaiak is kapkodva játszottak, ezért negyedórával a vége előtt még mindig a magyarok álltak jobban (13-16). A végjátékhoz közeledve felélénkült a León játéka, óriási küzdelemben egyenlített (17-17), majd 10 perccel a lefújás előtt - először a mérkőzés során - már vezetett is. Védekezésben visszaesett a magyar csapat teljesítménye, de a spanyolok nem tudtak nagyon elhúzni, sőt, az utolsó öt percnek egyenlő állásnál vágtak neki a felek (19-19). A hajrát a még emberhátrányban is eredményes Veszprém bírta jobban, s végül megérdemelten nyerte az összecsapást.

Kimaradt?