Újabb magyar érem a torna Európa-bajnokságon

Vecsernyés Dávid bronzérmet nyert nyújtón vasárnap a glasgow-i torna Európa-bajnokságon. Az utolsó szerdöntő magyar résztvevője a csütörtöki selejtezőből 14,200 ponttal, a második legjobb eredménnyel jutott tovább. Nála csak Epke Zonderland, a hollandok olimpiai, világ- és Európa-bajnoka kapott többet, 14,333-at.

A döntőben a magyar tornász megint elegáns és szép, hiba nélküli gyakorlatot mutatott be, amire 14,033 pontot kapott. Ugyanannyit, mint előtte a svájci Taha Serhani, akinél azonban szebben mutatta be programját, így őt megelőzte. Ezzel a második helyen állt, mert az elsőként szereplő másik svájci, Oliver Hegi nagyon magas pontszámmal, 14,700-zal adta meg az alaphangot.

Később, hatodikként Zonderland anyagerős, ugyanakkor nem hibátlan gyakorlatot mutatott be, amivel Hegi mögé, de Vecsernyés elé került 14,400 ponttal.

A fináléból két brit tornász volt hátra, egyik sem tudott azonban a magyar elé kerülni. Közülük James Hall - akárcsak Serhani - ugyanannyit kapott, mint Vecsernyés, de az elegánsabb kivitelezés utóbbi javára döntött.

„Álmaimban sem gondoltam volna, hogy összejön az éremszerzés, a döntőbe jutás volt az elsődleges cél, itt ugyanakkor már bármi megtörténhet. Úgy döntöttünk, ugyanazzal a gyakorlattal indulok, mint a selejtezőben, azt nagyon jól begyakoroltam a felkészülés alatt” – mondta a friss Eb-bronzérmes, aki először állhatott dobogóra felnőtt világversenyen.

Bravúros zárás

A 27 éves Vecsernyés hozzátette, gyakorlatát „megdobta”, hogy nem egy sablonos leugrással zárt, hanem olyan elemmel, amelynél általában vissza szoktak fogni a nyújtóra, ugyanakkor szerepel a leérkezések között is. Megjegyezte, kicsivel rosszabbnak érezte gyakorlatát, mint a selejtezőben, a pontszámmal azonban teljesen elégedett.

„Már csak a kiindulási pontszámon kellene javítani kicsit, és néhány új elemet beletenni a gyakorlatba. A következő nagy verseny a világbajnokság lesz, ahol szeretnék egy erősebb gyakorlattal indulni, egyelőre csak ez van a szemem előtt” – folytatta.

Edzője, Kelemen Zoltán hangsúlyozta, óriási dolog egy sportoló életében az első világversenyes felnőtt érmet megszerezni.

„Nagyon boldog vagyok Dáviddal együtt. A gyakorlat a selejtezőben egy kicsit jobb volt, de ez betudható annak, hogy a döntőt hangulatát nem lehet lemodellezni. Nagyon meg vagyok elégedve, az automatizmusok működtek” – értékelt a szakember, aki hozzátette, előzetesen számított a bronzéremre, de a verseny közben a rendkívül szoros pontszámok miatt kicsit elbizonytalanodott. „Hárman végeztek azonos pontszámmal és Dávid ebből jött ki a legjobban a kivitelezéssel. Az utolsó angolnál kicsit aggódtam, hogy lejteni fog a hazai pálya, de nagyon korrektek voltak a bírók.”

Vecsernyés a második magyar felnőtt érmes a glasgow-i torna Eb-n. Múlt vasárnap Dévai Boglárka győzött ugrásban.

Eredmények, szerenkénti döntők:

talaj, Európa-bajnok:
-----------------------
Dominick Cunningham (Nagy-Britannia) 14,666 pont
2. Artem Dolgopyat (Izrael) 14,466
3. Artur Dalalojan (Oroszország) 14,466

lólengés, Európa-bajnok:
------------------------
Rhys McClenaghan (Írország) 15,300 pont
2. Robert Seligman (Horvátország) és
Saso Bertoncelj (Szlovénia) 14,866-14,866

gyűrű, Európa-bajnok:
----------------------
Elefteriosz Petruniasz (Görögország) 15,466 pont
2. Ibrahim Colak (Törökország) 15,100
3. Courtney Tulloch (Nagy-Britannia) 15,000

ugrás, Európa-bajnok:
--------------------
Artur Dalalojan (Oroszország) 14,900 pont
2. Igor Radivilov (Ukrajna) 14,866
3. Dmitrij Lankin (Oroszország) 14,666

korlát, Európa-bajnok:
----------------------
Artur Dalalojan (Oroszország) 15,433 pont
2. David Beljavszkij (Oroszország) 15,166
3. Oliver Hegi (Svájc) 14,633

nyújtó, Európa-bajnok:
----------------------
Oliver Hegi (Svájc) 14,700
2. Epke Zonderland (Hollandia) 14,400
3. VECSERNYÉS DÁVID 14,033

Kapcsolódók

Kimaradt?