Partiumi Magyar Napok: bábszínház-kavalkádot ígérnek a szervezők

A szatmárnémeti Tűzoltótorony melletti tér idén is megtelik gyermekzsivajjal augusztus végén, ígérik a 17. Partiumi Magyar Napok szervezői.

Augusztus 20. és 26. között zajlik Szatmárnémetiben a Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat, ahol minden nap bábelőadások, koncertek, hétvégén pedig a kézműves-foglalkozások, népi játékok, ügyességi vetélkedők helyszíne, a Gyermekutca várja a legfiatalabb közönséget.

A kicsiket már első nap különleges előadással, Ludas Matyi, avagy a Galiba-Faliba Cirkusz igaz története című, gólyalábas bábjátékkal várja a zalaegerszegi Griff Bábszínház társulata. Ugyancsak a Tűzoltótoronynál lép fel Lovászi Edina és zenekara, akik Abszurd, bravúr, celeb címmel Laik Eszter megzenésített verseivel szórakoztatják a családokat. Az előadás kerettörténete Paliról, a tudálékos, makacs, az élet nehéz helyzeteire frappáns válaszokat adó kisfiúról szól, aki a koncert alatt folyamatosan feltűnik majd (bábfigura formájában). Pali neve és a vele történt különböző esetek több dalban is megjelennek, ezért lett ő a keretjáték főszereplője.Augusztus 21-én, kedden Babszem Jankóval találkozhatnak a kicsik, akit a Ziránó Bábszínház hoz Szatmárnémetibe, szerdán pedig a Pulcinella kertészkedik című bábelőadást tekinthetik meg, ugyancsak a Ziránó Bábszínház jóvoltából.

Csütörtökön, augusztus 23-án messze-messze „repülhet” a közönség, hiszen a biatorbágyi Álomzúg Társulás Az óperenciás tengeren túl, avagy A tengerlépő cipő című bábelőadása olyan mesevilágba repít, ahol bármi megtörténhet. A mesebeli tengerlépő cipő néha okosabb, mint aki a lábára ölti, jobban ismeri valódi vágyainkat, mint mi magunk – erről mesél majd Hannaléna asszony, a régiségpiac koronázatlan királynője a szatmári gyerekeknek.

Hétvégén igazi bábszínházi kavalkádot ígérnek a szervezők. Pénteken a kecskeméti Tintaló társulás a Horgászni tilos! című bábjátékát adja elő. A társulás folyamatosan keresi a bábszínház szokatlan megjelenési formáit, ennek a kísérletező munkának az eredménye a lassan egy évtizede készülő automata színház, a Circus Mechanicus is. Legújabb produkciójuk a Horgászni tilos! című előadás, mely burleszkelemekre épülő báb- és élőjáték.Szombattól a gyerekprogramok átköltöznek a Kossuth-kertbe, ahol 11 órától Az ördögszántotta hegy címmel gólyalábas, óriásbábos játék várja a közönséget egy  szárszói monda alapján a pécsi Bóbita Bábszínház társulat jóvoltából, majd ezt követően érkezik a Három kismalac és a farkasok, akiket a debreceni Hepp-Hupp társulat művészei keltenek életre.

A rendezvény teljes programja itt böngészhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?