Szexábrázolása miatt „illetlennek” minősítették Haruki Murakami új regényét Hongkongban

Az egyik legnépszerűbb japán író, Haruki Murakami új regénye negatív reklámot kapott Hongkongban: a cenzori döntés értelmében a kínai kiadás csak letakart borítóval kerülhet könyvesboltokba és visszavonták a városállamban most zajló könyvvásárról is.

A Killing Commendatore (Kisidancso Gorosi) című, japánul 2017-ben piacra került regény ősszel jelenik meg angol fordításban, brit kiadója szerint szerelemről és magányról, háborúról és művészetről szól, illetve tiszteletadás Scott Fitzgerald amerikai író A nagy Gatsby (The Great Gatsby) című regénye előtt.A regény kínai kiadását a cenzori döntést követően máris „18 éven felülieknek” figyelmeztetéssel ellátott borítóval látták el a közkönyvtárakban, ahol csak nagykorú olvasók kölcsönözhetik, tudta meg a The Guardian.

A regény cenzori besorolását sokan kritizálták. A hongkongi PEN klub elnöke, Jason Y Ng szerint Ázsia világvárosának hatóságai „archaikus” módon viszonyulnak a szexualitáshoz és az irodalomhoz, ugyanakkor következetlenek is, mert Murakami szexábrázolása semmivel sem illetlenebb annál, amit egy James Joyce vagy Henry Miller regényben olvashatunk, ez utóbbi írók műveit mégis klasszikusként oktatják az iskolákban.

A Murakami-regény cenzori besorolása ellen aláírásgyűjtés indult, amit már mintegy kétezren aláírtak.

Nem ez az egyetlen vitatott tiltás a hongkongi irodalmi szcénán: nemrég LMBT témájú gyermekkönyveket vontak vissza a könyvtárak polcairól melegellenes aktivisták nyomására, többek között az And Tango Makes Three című díjnyertes képeskönyvet, amelyben két hím pingvin szeret egymásba, és fogad örökbe egy fiókát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?