Két magyar produkció is szerepel a Velencei Filmfesztiválon

Közzétették a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál programját: az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László Napszállta című második nagyjátékfilmje Arany Oroszlánért versenyez, a Biennale College Cinema szekcióban pedig Szőcs Petra Erdélyben forgatott Déva című filmjét mutatják be.

Velencében lesz Nemes Jeles László Napszállta című filmjének ősbemutatója. Utoljára 24 évvel ezelőtt, 1994-ben kapott meghívást magyar alkotás (Enyedi Ildikó: Bűvös vadász) a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába, amelynek fődíja az Arany Oroszlán.A Napszállta 1913 nyarán játszódik Budapesten, a béke utolsó napjaiban. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból.

Az alkotók közleménye szerint a film 2017 nyarán 53 napon át forgott több budapesti és vidéki helyszínen. A közel száz fős szereplőgárda nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben, többen már a Saul fiában is szerepeltek. A Napszállta főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár). A szereplők között ott van a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja, Molnár Levente is.

Déváról Velencébe

Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmjének premierje a Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában lesz, írja a Filmtett. A Velencei Biennálé 2012-ben indította el a Biennale College nevű programját, amely évente három kisköltségvetésű film gyártását finanszírozza, 2018-ban a kolozsvári születésű Szőcs Petra filmterve is megkapta a 150 ezer eurós támogatást.

A Déva az árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki egy nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.A filmet Nagy V. Gergő és Szőcs Petra írták, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László, dramaturgjai Nagy Dénes és Németh Gábor. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.

Az internetes tartalomszolgáltatókat tárt karokkal várják Velencében

A Velencei Filmfesztivál válogatásában négy Netflix-produkció is szerepel: Joel és Ethan Coen új westernje The Ballad of Buster Scruggs címmel, a 2011-es norvégiai tömeggyilkosságról szóló 22 July Paul Greengrass rendezésében, az Oscar-díjas Alfonso Cuaron új spanyol nyelvű filmje, a Roma, és Orson Welles befejezetlen alkotásának kiegészített változata, a The Other Side of the Wind.

Az Amazon Studiosnak is van versenyfilmje Velencében: Luca Guadagnino egy klasszikus thrillert, a Sóhajokat (Suspiria) gondolta újra Tilda Swinton és Dakota Johnson főszereplésével.

A Velencei Filmfesztivált Damien Chazelle First Man című filmje nyitja, és versenyen kívül bemutatják a Lady Gaga és Bradley Cooper főszereplésével készült remake-et, A Star Is Born címmel.

Az augusztus 29. és szeptember 8. között zajló 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrielnöke Guillermo Del Toro lesz. A Variety szerint a Lido egyre inkább Hollywood ugródeszkájának szerepét tölti be, ugyanis az olyan többszörös Oscar-díjas filmek, mint a Gravitáció (Gravity), a Spotlight - Egy nyomozás részletei (Spotlight) vagy A víz érintése (The Shape of Water) mind itt mutatkoztak be először. A fesztivál teljes válogatása itt böngészhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?