Brassótól Bécsig: Mattis Teutsch János életművét ismerhetik meg az osztrák művészetkedvelők

Átfogó betekintést nyújt a brassói születésű Mattis Teutsch János avantgárd művész életművébe az a harmincnégy munkát bemutató tárlat, amely a brassói Művészeti Múzeum valamint a bécsi Román Kulturális Intézet (ICR) együttműködésével jött létre ez utóbbi intézmény galériájában, Bécsben. Az osztrák művészetkedvelők a huszadik századi közép-európai művészeti mozgalom kiválóságának alkotásait június végétől augusztus elejéig tekinthetik meg.

A kiállítás anyagában grafikák, festmények és szobrok is helyet kaptak annak személtetésére, hogy a Hans Mattis Teutschként, illetve Mattis Teutsch Jánosként is ismert alkotó életpályájának 1917-1932 közötti, legintenzívebb időszakában mennyire sokoldalúan értelmezte az avantgárd művészetszemléletet, illetve ennek a formanyelvnek a folyamatos újjáteremtését.

Ezekben az alkotásokban nyomon követhető a képzőművész útja a szimbolista jegyekben bővelkedő posztimpresszionista tájképektől a „Der Blaue Reiter“ művészeti csoportosulás által befolyásolt absztrakt expresszionizmusig, illetve a ’30-as években megalkotott stilizált aktokig, amelyekben a konstruktivizmus stílusjegyei fedezhetők fel.  

A kiállítás létrehozói azt is hangsúlyozták: Mattis Teutsch munkáiban és művészként való kiforrásában jelentős szerep jutott annak a budapesti művészeti közegnek, amelyben a brassói képzőművész tanult és dolgozott, hiszen a sokoldalú alkotó csatlakozott a Kassák Lajos vezette MA művészeti csoportosuláshoz, amely alkotásainak népszerűsítését is felvállalta tárlatszervezéssel és a munkáit tartalmazó album megjelentetésével.

A tárlat június végi bécsi megnyitóján – amelyen Bartha Árpád, a brassói Művészeti Múzeum igazgatója is részt vett az intézmény több képviselőjével – Mattis Teutsch Jánost olyan képzőművészként mutatták be, akire bár hatással voltak kora jelentős európai mozgalmainak eszméi és értékei, egyedi stílust is létrehozott a képzőművészetben, amelyhez mindvégig hű maradt. „Tulajdonképpen nem is voltak korszakaim. És mestereim sem. A huszadik század gyermeke vagyok, alkotóként pedig már a kezdetektől határozott nézőpontból figyeltem a körülöttem történőket, miközben következetesen haladtam egyenes ívű utamon” – idézte a brassói művészt Bécsben Radu Popica, a kiállítás brassói kurátora.

„Két éve próbálkozunk azzal, hogy ennek az átfogó kiállításnak az anyagát beajánljuk a kulturális intézetnek. Ezeket a munkákat az ország több városának kiállítótereiben láthatták már, de nem tettünk le arról sem, hogy külföldön is bemutassuk. Kezdetekkor nem volt erre igény, de az idén jelentkezett a bécsi ICR, hogy bemutatnák ezt az anyagot” – nyilatkozta a Maszolnak Bartha Árpád múzeumigazgató, aki azt is elmondta: a bécsi kiállítást hosszadalmas minisztériumi engedélyeztetési folyamat előzte meg, de nagyon örülnek az esemény sikerének, a tárlatnyitón tapasztalt tekintélyes látogatottságnak, érdeklődésnek. Hozzátette: a bécsi Belvedere Múzeumban ugyanebben az időszakban szervezték meg az európai avantgárd művészet egy gyűjteményes kiállítását, amelyen szintén láthatók Mattis Teutsch alkotásai, az ICR szervezői pedig ehhez is igyekeztek igazodni, ráerősíteni a brassói művész pályájának európai jelentékenységére, dimenziójára.

A képzőművész-múzeumigazgató azt is elmondta, Bécs után augusztus 7-étől Nagybányán lesz látható ez a kiállítás, ahol ő maga is nemrég nyitott meg egy saját munkákból álló tárlatot. Ugyanakkor az intézményvezető azt is elárulta: jövőben várhatóan Németországba is elviszik Mattis Teutsch grafikáit, festményeit és szobrait, ennek érdekében jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a külképviselet illetékeseivel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?