Egyedülálló népművészeti fesztivált szerveznek Kovásznán

Vasárnap első alkalommal rendezik meg Kovásznán az Orbaiszéki Forgács Fesztivált.

A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény szervezőinek célja, hogy erősítsék az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába.

A fesztivált bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Gyerő József, Kovászna város polgármestere elmondta, a rendezvényt hagyományteremtő céllal kezdeményezték. „Örvendetes, hogy az orbaiszéki polgármesterek is részt vállalnak a szervezésben, hiszen közös erővel színesebbé tehetik a programot. Az összefogásnak köszönhetően, Kovásznán és a környező községekben élő és tevékenykedő népi mesterek látványműhelyein keresztül a fafaragás, hangszerkészítés, kerék és forgácsfonás, zsindelykészítés fortélyaiba nyerhetnek bepillantást az idelátogatók. A hagyományteremtés mellett elsődleges célunk székely identitásunk megőrzése, bemutatása és átadása a jövő nemzedékének” – hangsúlyozta a fürdőváros vezetője.

„Megyénkben a legtöbb turista és a legtöbb eltöltött vendégéjszakák száma Kovászna városhoz köthető, éppen ezért Kovászna Megye Tanácsa fontosnak tartja ennek a rendezvénynek a támogatását. Az elmúlt években több fesztivált is kezdeményeztünk, ugyanis azt tapasztaljuk, hogy a rendezvényturizmussal is lehet idecsábítani turistákat, a kürtőskalácsfesztivál, a barbecuefesztivál mellett most a Forgács fesztivál sorakozik fel. Az új fesztiválon is fontos szerepet kapnak gasztronómiai értékeink, de a fő hangsúly a kézműves hagyományaink megismertetésén, népszerűsítésén van” – mondta el Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Mint kiemelte, a Forgács fesztivált olyan ünnepnek képzelik el, amely alatt a tartalmas kikapcsolódásra vágyó helyiek kiszakadhatnak a mindennapokból, míg az élményekre vágyó turisták megismerhetik szokásainkat, hagyományainkat, életformánkat, egyedülálló népi kézműves örökségünket.

Az egésznapos rendezvényen a népi mesterségek bemutatója mellett érdekes színfoltnak ígérkezik a Székely ízek konyhája, ahol a térségre jellemző gasztronómiát lehet megismerni, de lesz hagyományos termékvásár, míg a legkisebbeket gyerekfoglalkozások várják. A fesztivál színpadján fellépnek a lécfalvi Nemere fúvószenekar és Nemere néptáncegyüttes, a barátosi Ferencz Ernő Református Fúvósegyesület és a Kovászna Városi Ifjúsági Fúvószenekar, a zabolai Gyöngyharmat-, a zágoni Szikrák, a kovásznai Recefice és a Kőrösi Csoma Sándor Líceum néptánccsoportjai. A koncertezni vágyók a Bojtorján, Transylmania és István Ildikó és barátainak zenéjére kapcsolódhatnak ki.

 

 

Kimaradt?