Szegedre vitték Románia arany- és ezüstkincseit

A mai Románia területén a 19. és 20. században előkerült arany- és ezüstkincsekből nyílt kiállítás szerdán a szegedi Fekete házban.

Stefan Razvan Rab, a román kulturális minisztérium nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, hogy „a románok és magyarok csaknem ezer éve ismerik egymást, mégis vannak szép és fontos dolgok, melyeket megtudhatunk egymásról”.

A tárlaton bemutatott ezer műtárgy a Románia területén kialakult, vagy csak átvonuló civilizációk nagyjaihoz kötődik. Tetteik többsége mára már feledésbe merült, a tárgyak azonban elmondják róluk, hogy hozzáértő, kifinomult, a szépet szerető emberek voltak - mondta a politikus.

Solymos László (MSZP) alpolgármester közölte, az önkormányzat elkötelezett, hogy a Magyarországról és külföldről is sokakat vonzó kiállítások anyagát méltó körülmények között ismerhessék meg az érdeklődők. Ezért már előkészítették a Móra Ferenc Múzeum központi épületének rekonstrukcióját, amely 2019 elején kezdődhet el, ezzel párhuzamosan pedig 250 millió forintból megújul a Fekete ház is.

A Fekete házban január 20-ig látható tárlaton bemutatott műkincsek az aranyművesség kezdeti időszakától (Kr. e. 5. évezred második felétől) a kora-középkorig (6. század) készültek. A kollekció ezer darabja között találhatók gyönyörű ékszerek: fejdíszek, medalionok, gyűrűk, diadémok, karkötők, fülbevalók. Aranyból készült fegyvereket - tőrt, kardot, harci csákányt - is bemutatnak, melyek alapvetően díszfegyverek lehettek, tehát nem vetették be őket valódi harcok során. Valószínűleg a tulajdonosuk magas rangját jelezték, valamint vallási szertartásokra is használták őket. Az ékszerek és fegyverek mellett a hétköznapi élet tárgyait, edényeket, bögréket, kannákat és pénzérméket is láthatnak az érdeklődők a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén.

A vándorkiállítás anyagát harminc romániai múzeum gyűjteményéből válogatták össze. A közönség a kollekciót először 2013-ban láthatta Bukarestben, a szegedi múzeum pedig a huszadik állomása a sorozatnak.

Kimaradt?