Felháborodott kolozsvári apa vádolja a gyerekszereplőkkel forgató magyar filmes stábot

Több rendbéli mulasztással és 13 éves lánya félrevezetésével vádolja a kolozsvári Báthory Richárd a Deva című film stábját, és kártérítést követel. A gyermekvédelem és a munkafelügyelőség szerint nem követtek el törvénytelenséget a filmesek. Szőcs Petra rendező ugyanakkor elismerte, objektív okokból valóban későn szóltak az apának, hogy mégsem az ő lánya kapja a játékfilm főszerepét, ezért azonban már többször elnézést kértek a szülőktől.

Báthory Richárd kedd délelőtt tette közzé Facebook-oldalán a Szőcs Petra rendezőnek, Fülöp Péter producernek és Bodor Balázs Györgynek, a rendező munkatársának címzett videóüzenetet. Ebben azt állítja, hogy lányát, a 13 éves Antóniát februárban a szülők hivatalos tájékoztatása nélkül filmezték a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban, majd nyomást gyakoroltak a családra annak érdekében, hogy megszerezzék a Deva című film főszerepére. Az édesapa szerint a film rendezője azt mondta Antóniának, hogy ő legmegfelelőbb a filmbeli Kató szerepére, majd három nappal a forgatás elkezdése előtt telefonon közölte, hogy mégis más lányt választottak. Az apuka felelőtlennek nevezi a stábot és bocsánatkérést követel.

Bodor Balázs György operatőr és Szőcs Petra rendező több iskolai osztályt végignéztek, majd a tanintézmények vezetőségének tudtával és segítségével felvették a kapcsolatot a szülőkkel, akik később elkísérték a gyerekeiket a szereplőválogatásra, tudtuk meg a film gyártásvezetőjétől, Boros Melindától.

„Bementünk az iskolákba, és akiről úgy gondoltuk, hogy szóba jöhet a főszerepre, annak megkerestük a szüleit. Az ő beleegyezésükkel castingoltuk a gyerekeket, egy képet sem csináltunk róluk, amíg ez nem volt megbeszélve a szülőkkel. Az iskolák igazgatóival együttműködve, hivatalosan jártunk el” – mondta el a Maszolnak Szőcs Petra. A februári szereplőválogatáson több gyerek vett részt, Antóniát a folyamat vége felé választották ki, tudtuk meg a rendezőtől.A Deva egy árvaházban játszódik, Katóról, egy kamasz lányról szól, aki új anyát akar szerezni magának. A szerepre olyan 13-15 éves lányt kerestek, aki magyarul és románul is beszél. Lehetőleg albinó kislányt szerettek volna az alkotók, de mivel kicsi volt a valószínűsége annak, hogy létezik ilyen, az eredeti felhívásban ez nem szerepelt. Antónia kiválasztása után találtak rá a kritériumoknak megfelelő albinó kislányra, mondta el Szőcs Petra.

„Szerettem volna személyesen, vagy legalább telefonon beszélni Antóniával, de az édesapja nem akarta. Többször is bocsánatot kértünk, én is, meg a stáb többi tagja is – szögezte le a rendező. – Talán most eljut hozzá a bocsánatkérésem. Nagyon sajnálom és tudom, hogy fájdalmat okoztunk ezzel. Tehetségesnek tartom őt, ezért is választottam ki, de a történetnek fontos eleme az albínóság,  emellett nem tudtam elmenni. Biztos vagyok benne, hogy ha ő színész akar lenni, akkor még sokra fogja vinni. Ezt mondtam volna el személyesen”.

A rendező szerint a főszereplőcsere még azelőtt történt meg, hogy Antónia szüleivel szerződéskötésre került volna sor. Az új főszereplő és a forgatáson résztvevő többi gyerekszereplő - a dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonainak lakói - esetében a jogi képviselők joglemondó nyilatkozatot írtak alá, amelyben tudomásul veszik, hogy a felügyeletük alá tartozó gyerekek forgatáson vesznek részt. A megegyezés értelmében a gyerekszereplők munkájáért a produkció adományt fizet az alapítványnak.

A hatályban lévő romániai törvények szerint kiskorú nem végezhet olyan munkát, ami veszélyezteti az egészségét, egy 13 éves esetében a munka legfeljebb napi 6 órát tarthat és reggel hét és este tíz óra között kell lebonyolítani, szigorúan szabályozott szünetekkel. A munkavégzést jelenteni kell a hatóságoknak, és szükséges hozzá gyermekorvosi, valamint pszichológusi igazolás is. Részletek itt.

Boros Melinda gyártásvezető elmondta, hogy Báthory Richárd személyesen felkereste a forgatás egyik helyszínét, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonát, majd ügyvédjén keresztül 20 000 euró kártérítést kért a produkciótól. Feljelentése nyomán a gyermekvédelem és a rendőrség is kiszállt a helyszínre, de nem találtak rendellenességet, ahogy a munkafelügyelet sem, ahová utólag hívták be a stáb képviselőjét.

Az alacsony költségvetésű, 150 000 euróból készülő Deva című filmet Déván, Petrilán és Petrozsényben forgatták, a pótforgatás hétfőn zárult le. A kolozsvári származású Szőcs Petra filmje az első magyar projekt, amely támogatást nyert a Biennale College – Cinema 6. Workshopon, így szeptemberben a Velencei Filmfesztiválon mutatják be. 

(Címlapfotó: Jelenet a forgatásról | forrás: FP Films/servuspress.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?