Rajzverseny a Kárpát-medencében élő iskolásoknak

Mattis Teutsch Jánosról elnevezett nemzetközi rajzversenyt hirdetnek az V-XII. osztályos diákok részére.

„Versenyünkkel arra a kérdésre keressük a választ, hogy a mai magyar gyermekeknek mi jut eszébe Mattis Teutsch Jánosról, továbbá felhívásunkkal szeretnénk a magyar társadalom figyelmét a tevékenységére, alkotásaira, sokszínűségére felhívni, hogy gyermekeink már gyerekkorukban megismerhessék eme varázslatos világ egy-egy szegletét" – áll a szervezők felhívásában.

Mattis Teutsch János (1884 – 1960) erdélyi magyar festő, szobrász és grafikus. Az avantgárd művészetek európai rangú mestere, aki alkotó módon kapcsolódott be az expresszionizmus, a kubizmus és az absztrakt művészet stílusirányzataiba, s felépítette gazdag életművét is. (Bővebben lásd itt.)

A verseny támogatói: a Brassói Evangélikus- Lutheránus Egyházközség, a Wildt József Tudományos Társaság, a Brassói Magyar Képzőművészek Társasága (BMKT), a brassói Hans MattisTeutsch Művészeti Líceum- mint társszervező-, a bukaresti Oktatási Minisztérium, a Megyei Tanfelügyelőség, a brassóban élő MattisTeutsch Waldemar és Mattis Mariana művészházaspár.mattis-teutsch03

A verseny szervezői: Vetró B. Sebesytén András képzőművész, Dr. Bencze Mihály matematikus, Koszta István evangélikus lelkész.

Részvételi feltétel: részt vehet a Kárpát-medence bármely magyar tannyelvű iskolájába járó V- XII. osztályos tanuló. A versenyre beküldhető minden olyan alkotás, melynek témája kapcsolódik a hirdetett címhez. A munka hátoldalán kell feltüntetni a mű címét, a készítő nevét, korát, iskolája nevét, osztályát, címét, tanára nevét és mobil telefonszámát.

A rajzok, festmények mérete: A/3-as, az alkotás bármilyen technikával készülhet.

Alkalmazott technikák: rajzolás, festés,vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, tollrajz, zsírkréta, pasztell, montázs, kollázs, vegyes technika, fotómontázs, pác, bármilyen technika megengedett.

A verseny feltételei: egy versenyző maximum két alkotással indulhat. Lehet figurative, de várnak absztraktabb, elvontabb megközelítéseket, értelmezéseket is. A munkákat nem kell semmilyen alapra ragasztani. Kizárólag olyan műveket fogadnak el, amellyel más versenyen nem indult az alkotó. A versenyen csak saját alkotással lehet részt venni. Csoportos nevezés nincs. A rajz beküldésével a versenyző automatikusan elfogadja a verseny részvételi kiírásában foglaltakat, és hozzájárul, hogy a szervező a beküldött és kiválasztott alkotásokat a honlapján, promóciós anyagaiban, rendezvényein térítésmentesen, időbeli és minden egyéb korlátozás nélkül használja, az alkotásokat kiállításokon, rendezvényeken szerepeltesse. Az alkotó nevét, életkorát, nevezési kategóriáját, elérhetőségét (cím, telefon, e-mail cím) és az alkotás címét kérik a beküldött munka hátoldalán olvashatóan feltüntetni. A szervezőket nem terheli felelősség az olvashatatlan vagy téves adatszolgáltatásért. Az alkotás elküldésével a törvényes képviselő beleegyezését adja a versenyen való részvételhez. Az alkotás beküldésével a versenyző törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy az alkotás a versenyt követően további felhasználásra kerüljön (a rajzokat nem kapja vissza az alkotó), illetve a rendezőbizottság tulajonát képezze. A beérkezett munkák a Brassói Evangélikus- Lutheránus Egyházközség gyűléstermének falait fogják díszíteni. Az alkotásokat háromévenként album formájában is szeretnék megjelentetni a szervezők.mattis teutsch janos-hajladozo fak 1918-17 207

Beküldési határidő: 2013. április 19.

Az alkotásokat a következő címre küldjék: Liceul de Arte Plastice - HANS MATTIS TEUTSCH – Str. Valea Cetăţii nr. 8, 511289 Brasov, România.

A borítékon kérik feltüntetni: PRIMUL CONCURS DE DESEN ŞI PICTURĂ "MATTIS TEUTSCH JÁNOS "

A kiállítás helyszíne: a brassói Evangélikus-Lutheránus Egyházközség kiállítóterme. (str. Iuliu Maniu nr. 2, 500091 Braşov, România).

A kiállítás megnyitója és eredményhirdetés: 2013. április 27.

A nyerteseket elektronikus levélben vagy telefonon tájékoztatják, a díjakat és okleveleket pedig postázzák (az alkotások hátoldalán feltüntetett címre, vagy a beküldő intézmény címére)

Az elbírálás szempontjai: A verseny szabályainak betartása; az alkotások beküldési feltételeinek teljesülése; a benyújtott alkotás és az alkotás címének egyértelműsége. A három legszebb, legötletesebb alkotást díjazzuk. A kiemelkedően kreatív munkák beküldőit különdíjjal jutalmazzuk. A díjazott versenyzők felkészítő pedagógusai is elismerő oklevelet kapnak. Támogatóink jóvoltából értékes díjakat osztunk ki.

Az elbíráló bizottság tagjai:
• Ábrahám Imola, grafikus, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium művészettörténet és vizuális nevelés tanára
• Dimény András, festőművész, a brassói UAP alelnöke, a Hans M. Teutsch Művészeti Líceum tanára
• Vetró B. Sebestyén András, grafikus, a brassói tanfelügyelőség metodistája, a brassói művészeti líceum tanszékvezetője
• Mattis Teutsch Waldemar, képzőművész, a Hans M. Teutsch Művészeti Líceum tanára

Az alkotások benyújtási határideje: 2013. április 19.

Kapcsolattartó személy: Vetró B. Sebestyén András

Tel. 0040-740-194043, e-mail:vetrobsa@gmail.com

Kimaradt?