Reneszánsz és barokk utcazenével és tánccal örvendeztették meg a csíkszeredaiakat

Javában zajlik Csíkszeredában a 35-ik Régizene Fesztivál. Az esemény évek óta egyik kiemelkedő előadása rendszerint a Régizenei Nyári Egyetem diákjainak utcazenéje. Ezúttal csütörtökön, a Csíki Játékszín előtti téren mutatták meg tánc- és zenetudásukat az „egyetemisták”. Sajnos a műsor második, kifejezetten hangszeres bemutató részét a lépcsőkre, a színház kinti oszlopai közé űzte a hirtelen lezúduló nyári zápor.  

A csíkszeredai Régizene Fesztivál 35 éves történelmének egyik legfontosabb mozzanata volt, hogy 11 évvel ezelőtt elindították a Régizenei Nyári Egyetemet. Azóta a tanulóknak minden évben lehetősége nyílik a fesztivál programjának keretében bemutatni a nyári egyetem alatt tanultakat. Ez idén sem volt másként: a közel száz egyetemi hallgató, akik négy országból (Románia, Magyarország, Szlovákia és Ausztria) érkeztek Csíkszeredába, és a Városi Művelődési Ház előtt adtak egy kis ízelítőt a reneszánsz és barokk zenéből és táncokból a csíkszeredaiaknak.

A színház előtt már a meghirdetett időpont előtt gyülekeztek a régizenét szerető, és feltehetően már jól ismerő érdeklődők. A nyári egyetem diákjainak egy csoportja táncoktatáson is részt vett, illetve a fúvós, pengetős és ütős korabeli hangszereken tanuló diákok is megmutathatták tudásukat.

Először a táncbemutatót láthattuk, amelyet követően eleredt az eső, így az utcazene hangszeres részéhez már a színház lépcsőire vonultak a zenészek, innen hallgathattuk az előadás második felét.

Az utcazenén olyan hangszereket szólaltattak meg a nyári egyetem hallgatói, mint a barokk hegedű, furulya és fuvola, lant és gitár, viola da gamba és violone, valamint különböző ütőhangszerek.   

A barokk és reneszánsz táncok pedig az udvari élet világába repítettek vissza a kor sajátosságain keresztül. Hatalmas ruhák, manós úrfi cipők, könnyed testtartás, meg nem szűnő szemkontaktus – ez jellemzi ezeket a táncokat. Ugyanakkor a korabeli dallamok szervezett, kecses mozdulatsort követelnek meg.

A tánckurzus résztvevői hitelesen ismerkedhetnek meg az olasz páros táncokkal, ballókkal, cascardákkal, gagliarde-okkal, angol kontratáncokkal, a táncmesterek által lejegyzett eredeti koreográfiákkal, a lépések neveivel. Mátyás-emlékév lévén idén Mátyás király udvari táncaival foglalkoznak többet a nyári egyetemen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?