Jazz a zöldben: csütörtökön kezdődik a Gărâna Nemzetközi Jazzfesztivál

22. alkalommal szervezik meg a Gărâna Nemzetközi Jazzfesztivált az 1000 méter magasan fekvő bánsági faluban, Szörényordason. Július 12. és 15. között 25 koncert lesz Románia nemzetközi szinten is népszerű hegyi fesztiválján, közölték a szervezők.

Az Európai Jazz Hálózat tagjaként működő Bánsági Jazz Kulturális Alapítvány (Fundația Culturală Jazz Banat) szervezi a két évtizedes hagyományra visszatekintő rendezvényt. A műfaji határokkal játszó külföldi és hazai sztárokat felvonultató koncertek három helyszínen zajlanak: délelőttönként Szörényordastól néhány kilométerre, Văliug katolikus templomában, délután 2-től a Hanul La Răscruce fogadóban, este héttől pedig a Poiana Lupului nevű tisztáson felállított nagyszínpadon.A La Classe operaia va in Paradiso, azaz A munkásosztály a paradicsomba megy című projekt nyitja meg a koncertözönt csütörtök este hétkor. A román, svájci, német, amerikai tagokból álló együttes egy olasz neorealista film címét kölcsönzi, a zene pedig a kommunista utópia kudarcának szatirikus-melankolikus megjelenítése, amely Mircea Tiberian zongorista szerint azért aktuális, mert a fiatalok, akik a totalitárius rendszereket nem tapasztalták meg a saját bőrükön, hajlamosak illúziókat kergetni a múltról kialakított torz kép miatt.

Szintén csütörtökön lép fel az egyszerűségéről és improvizációs képességeiről híres dél-koreai Youn Sun Nah, akit Ulf Wakenius svéd gitáros, a nyolc Grammy-díjas kanadai zongorista, Oscar Peterson egykori kvartettjének tagja kísér.A pénteki fellépők egyike Emil Bîzgă Iaşi-ban született trombitás, aki szerzeményeiben a klasszikus zenét, a jazzt és a balkáni folklórt keveri. Játszott Ray Charles-zal, Jimmy Cobbal, Paquito D’Riverával és másokkal, most saját kvartettjét hozza el Szörényordasra.

A péntek este egyik sztárfellépője az izraeli Avishai Cohen, de nem a basszusgitáros, hanem a trombitás, akit a New York-i és a párizsi jazz-szcéna egyik legjobbjának tartanak. Big Vicious című projektjét mutatja be, amelyben jazz, rock&roll, groove és pszichedelikus zene keveredik.

A szombati fellépők között van a zilahi születésű Raul Kusak, Románia egyetlen Hammond-orgona tulajdonosa, aki blues-ban, jazzben és pop-rock műfajban is kamatoztatta hangszertudását.

Este játszik a kubai Roberto Fonseca Trio, akikről már nyári koncertajánlónkban is szó volt. A zenekarvezető zongorista nem először lép fel Szörényordason, most amerikai jazzt, világzenét, bolerót és a son cubanót kever majd a színpadon.A kontraszt a következő koncerten is folytatódik: két jamaicai reggae-zenész, Sly & Robbie skandináv zenészekkel álltak össze (Nils Petter Molvær trombitán, Eivind Aarset elektromos gitáron játszik, Vladislav Delay elektronikus zenét szerez), hogy átlépjék saját műfajaik határait.

Vasárnap estére is érdemes kint maradni a „Farkasok tisztásán”: a skandináv jazz három sztárja, Bugge Wesseltoft  zongorista, Dan Berglund bőgős és Magnus Öström dobos vadonatúj együttese, a Rymden trio lép fel. Őket az indiai Ekalavya követi, az együttes funk jazzt, világzenét és hagyományos dél-indiai zenét ötvöz. A vasárnapot a négy Grammy-díjas amerikai Stanley Clarke Band zárja. Clarke kezei között szólóhangszerré avanzsált az amúgy kísérőként használt basszusgitár.

A fellépők teljes listája és a részletes program itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?