Románia holokausztban játszott szerepéről szól Radu Jude Kristály Glóbuszt nyert filmje

Első alkalommal nyert román film Kristály Glóbuszt, a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál 25 000 eurós pénzjutalommal járó fődíját. Radu Jude alkotása éles kritikát mond a romániai társadalom múltszemléletéről.

Az „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari“ című film az 1941-es odesszai mészárlásról szól, a történet szerint egy utcai előadásban rekonstruálják az akkori történéseket. A film címe idézet Mihai Antonescutól, aki a második világháború alatt Románia külügyminisztere és miniszterelnök-helyettese volt. A film egyfajta válasz a román politikus jövőre vonatkozó kijelentésére, Radu Jude megfogalmazásában egyfajta „időhíd”.

Az odesszai mészárlás 1941 októbere és 1942 eleje között az Odesszában és a Transznisztriai kormányzóság területén zsidókon és oroszokon végrehajtott pogrom volt, amelynek keretében a román csapatok körülbelül 123 000 embert gyilkoltak meg. A népirtás elrendelőit, Ion Antonescut és Gheorghe Alexianut a háború után kivégezték. (Wikipedia)

A cseh filmfesztivál szervezőinek adott interjúban Radu Jude kiemelte Jean-Marie Straub és Danièle Huillet hatását, akik a színészi munkára alapozó filmeket készítettek. Mint mondta, Jean-Luc Godard is hatással volt rá, de leginkább mégis W.G. Sebald jelen és a múlt közötti kapcsolattal foglalkozó Austerlitz című regénye.„Nem hiszem, hogy egy film, az én filmem meg tudná változtatni a nézők gondolkodásmódját. Azt hiszem, Wittgenstein mondta, hogy a könyvei olyanok, mint egy létra, amelyen az emberek felmásznak, majd eldobják. Azt hiszem a filmem szerepe is hasonló: egy létra, amelyen az emberek felmászhatnak és valami sokkal érdekesebbre gondolnak, mint amit és meg tudtam mutatni” – nyilatkozta a filmrendező.

Hozzátette, filmjével arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy nincs semmi rossz abban, ha kritikusan viszonyulsz annak a közösségnek a múltjához, amelyhez tartozol. A mai emberek nem hibásak az elődeik tetteiért, éppen ezért nem kellene problémát jelentsen szembenézni azzal, hogy mi és miért történt.

A nemzetközi filmes szaksajtó „intelligens vészharangként”, „éles kritikaként” említette az alkotást, mint írták „a film megnézése után okosabb leszel, ugyanakkor meg is rémülsz”.

A film főszerepeit Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia és Bogdan Cotleţ alakítja, az operatőr Marius Panduru (RSC), a vágó Cătălin Cristuţiu, a hangmérnök Jean Umanski, a hangi utómunkát Cristinel Şirli és Dana Bunescu végezte, a díszlet és jelmez Iuliana Vîlsan tervezi alapján készült.A film vezető producere Ada Solomon, társproducerei Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade, illetve Holger Stern.

Radu Jude a legtöbbet díjazott román rövidfilm, a Lampa cu căciulă (2006) rendezője, Aferim! című nagyjátékfilmje 2015-ben elnyerte az Arany Medve-díjat a Berlinálén.

Kapcsolódók

Kimaradt?