Az első magyar társastánc is elhangzik az Erdődy Kamarazenekar erdélyi turnéján

Erdélyi kastélyokban és templomokban lép fel július 5. és 8. között a budapesti Erdődy Kamarazenekar, a legtöbb barokk és klasszicista magyar zeneművet előadó együttes.

Olyan Erdélyhez kapcsolódó zeneműveket is előad júliusi turnéján az Erdődy Kamarazenekar, amelyeket más együttes nem játszik. Külön műsort állítotak össze a templomokban és a kastélyokban megszervezett koncertekre, derül ki a szervezők közleményéből.

Helyszínek
Július 5. csütörtök 18:00 Marosnémeti, Gyulay-kastély
Július 6. péntek 17:00 Nagyszeben, Johanneskirche
Július 7. szombat 18:00 Miklósvár, Kálnoky-kastély
Július 8. vasárnap 10:30 szentmise, Sepsiszentgyörgy, Krisztus király templom
Július 8. vasárnap 18:00 Gernyeszeg, Teleki-kastély

Az 1994-ben alakult budapesti Erdődy Kamarazenekar először látogat Erdélybe. Az együttes — melynek alapító tagjai nagy budapesti szimfonikus zenekarok világot járt művészei — kezdetektől régebbi korok magyar vonatkozású zeneműveinek népszerűsítését tűzte ki céljául, melyet később kortárs magyar kompozíciók bemutatásával egészített ki. Tevékenységüket eddig 14 lemez és számos nemzetközi elismerés fémjelzi.A zenekar alapítója és koncertmestere, Szefcsik Zsolt hegedűművész kutatásai révén az Erdődy Kamarazenekar rendelkezik ma a barokk és klasszicista magyar zeneművek legszélesebb repertoárával. Júliusi erdélyi koncertjeiken is olyan műveket tűztek műsorra, melyek jelentős része csak az ő előadásukban hallható. Így ismerkedhetnek meg hallgatóik a XVII. századi, pozsonyi származású Johann Kusser Overture-jével, vagy a XVIII. század derekán Nagyváradon is alkotó Michael Haydn Divertimentójával, de elhangzik a verbunkos stílus kiváló alkotója, Rózsavölgyi Márk Első magyar társastánca, illetve a kolozsvári származású Orbán György 2002-ben az Erdődy Kamarazenekar számára ajánlott, Udvari Táncok című kompozíciója.

Részben a „hagyományos” repertoárban való jártasságuk bemutatására  — s egyszersmind a XIX. század első évtizedeinek zenéje iránti különleges elkötelezettségük miatt — koncertjeiken elhangzik Mendelssohn IX. (c-moll) vonószimfóniája is.

Kastélykoncertek:
Johann Kusser: Overture-suite
Michael Haydn: D-dúr divertimento
Rózsavölgyi Márk: Első magyar társastánc
Mendelssohn: Vonósszimfónia
Orbán György: Udvari táncok

Templomi koncert:
Johann Kusser: Overture
Samuel Capricornus: Domine Jesu Christe
Dall'Abaco: Sonata da chiesa
Esterházy Pál: Harmonia caelestis - részletek
Handel: F-dúr orgonaverseny
Mozart: Adagio és fúga (K 546.)
Mendelssohn: Vonósszimfónia

A templomi koncerteken Szefcsik Boldizsár énekel, Homolya Dávid orgonán játszik. A koncertkörutat az Erdődy Kamarazenekar Alapítvány, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókja, és az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület szervezi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?