Két hét múlva rajtol a Vibe Fesztivál

Kevesebb mint két hét múlva rajtol Marosvásárhelyen a második Vibe Fesztivál. A tavalyi, első kiadás után idén teljesen megújul a helyszín, számos nappali tevékenységgel bővül a program, a Vibe KOLI pedig négyhelyszínessé nő – tudtuk meg a hétfői sajtótájékoztatón.

„A Vibe legfontosabb célja idén is ugyanaz, mint, ami tavaly volt: lehetőséget adni az erdélyi magyar fiataloknak, egyetemistáknak, középiskolásoknak a találkozásra egy olyan környezetben, ahol maradandó élményekkel gyarapodnak” - mondta el Rés Konrád Gergely. A fesztiváligazgató szerint a teljes programot ennek a szempontnak és az idei témának, a REconcept Erdélynek a szellemében állították össze. A gazdag programkínálat nem kis részben a sok partnerintézménynek, diákszervezeteknek, egyetemeknek köszönhetőek.

„Idén egy újragondolt helyszínre érkeznek meg a fesztiválozók, amelyben ezúttal a Maros főszerepet kap, aminek nagyon örülünk. A Vibe-ot idén nem a megszokott útvonalon, hanem a Maros-part töltésén, a folyóparton végigsétálva lehet megközelíteni” - részletezte a fesztiváligazgató. A fesztiválkapu eléréséhez egy, ezekben a napokban épülő új hídon is át kell majd kelnie mindenkinek. Az újragondolt fesztiválhelyszínbe látványos és sokfunkciós építészeti installációk is beletartoznak. Bitay Mátyástól, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójától megtudtuk, idén a KOLI Kerten végigsétálva juthatunk a fesztiválhelyszínre, útközben pedig különböző installációkkal találkozhatunk. A nagyszínpad új díszítést kap, vele szemben felépül egy három méter magas tribün, ami új rálátást ad a területre és ideális lesz szelfi-pontnak is. Az újragondolt VIP zóna különlegessége egy fedett emeleti tetőtér és egy hangulatos kertrész lesz és az egész közelebb kerül a nagyszínpadhoz.

Duplaannyi előadás, mint tavaly

A KOLI idén nem két, hanem négy helyszínes lesz. Előadótérként a KOLI Udvar és KOLI Garázs szolgál majd, a Maros-parti fák árnyékában pedig a KOLI Kertet rendezik be. Igazi újdonság a Free Speech Stage, ahol a fiatalok felvállalhatják nyilvánosság előtt álláspontjaikat arról, ami foglalkoztatja őket és ezzel gyakorolhatják a szólásszabadság adta jogot és felelősséget. A KOLI-ba olyan neves előadókat, tudósokat, hírességeket és közéleti személyiségeket hívtak meg többek között, mint Csinta Samu a Sepsi OSK klubigazgatója, dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, dr. Szász Levente, a BBTE dékánhelyettese, dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE dékánja vagy épp Horváth Lilla utazó vlogger. Panelbeszélgetések is lesznek, ahol a fesztiválozók találkozhatnak politikusokkal, intézményvezetőkkel, vállalkozókkal, sportolókkal, művészekkel, akik nyitottak lesznek a párbeszédre is. “Ezen kívül számos karrier- és készségfejlesztő workshop, egészségsátor várja majd az érdeklődőket” – tudtuk meg Borzási Saroltától, a KOLI szakmai koordinátorától.

Oázis a divatzabálóknak

A sajtótájékoztatón elhangzott, a koncertek és az izgalmas panelbeszélgetések mellett a fesztivál legfontosabb célcsoportját jelentő 16-24 éves korosztály számára a divat nagyon fontos. Ezért hozták létre a Fashion Corner nevű szociális teret, amelyen egymásra találhatnak a legmenőbb erdélyi magyar ruha- és kiegészítő tervezők a fesztiválozókkal. Sámi Zsuzsa, a Fashion Corner felelőse elmondta, számos designert, vloggert hívtak meg, akikkel beszélgethetnek a fesztiválozók és ékszerkészítő workshopon is részt vehetnek. A Fashion Corner napindító helyszínnek is ideális lesz a korán nyitó, kellemes, árnyékos kávébár miatt. Közben tucatnyi kézműves kollekcióból mazsolázhatunk kedvünkre. Mindezek mellett egy marosvásárhelyi szépségszalon két fodrásza és sminkese is áll majd a szépülni vágyók rendelkezésére.

REconcept kulturális örökség

Az Európai Unióban 2018-ban ünnepeljük a kulturális örökség európai évét, amihez a Vibe Fesztivál egy többrendeltetésű installációval csatlakozik. A Kerengő, ami a kolostortemplomok kerengőiből inspirálódott, egyszerre lesz egy speciális, homokkal feltöltött chill zone és egy multiszenzoriális utazás helyszíne, amin érzékszerveinkre gyakorolt hatásokkal kerülhetünk közelebb egy-egy ismert magyar művészhez. A láthatatlan színház eszköztárát használva Tóth Árpád, Cseh Tamás, Macskásy József és Dsida Jenő művészetéhez. A Kerengő szakmai partnere és támogatója a Művelődés Folyóirat.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?