Hiánypótló képzést és nyáresti koncerteket biztosít a sepsiszentgyörgyi jazztábor

Sepsiszentgyörgyre várják a jazz-zenészeket vagy olyan muzsikusokat, akik szeretnének megismerkedni a műfaj sajátosságaival. A háromszéki megyeszékhelyen 12. alkalommal szervezik az országban egyedülálló és hiánypótló Jazz és Improvizációs Zenei Tábort, ahol egy hét alatt a legnagyobb magyarországi és hazai jazz-zenészektől tanulhatnak, mondta el a Maszol érdeklődésére a szervező Lázár Prezsmer Endre.

A MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület vezetője szerint a Kónya Ádám Művelődési Házzal összefogásban szerveződő zenei táborban délelőttönként egyéni és kis csoportos oktatás zajlik, amikor a résztvevők jazzelméletet és jazztörténetet tanulnak. Délutánonként a 30 - 40 résztvevőből alakuló alkalmi zenekarok gyakorolnak, esténként pedig a Tein Teaházban a táborozók és barátaik örömzenével (jam-session) szórakoztatják a sepsiszentgyörgyieket. A tábor végén a Székely Nemzeti Múzeum kertjében a tanárok zenekara, illetve a tábor résztvevői tartanak záró koncertet.Lázár-Prezsmer Endre rámutatott, hogy a sepsiszentgyörgyi tábor azért tekinthető hiánypótlónak, mivel a hazai zeneoktatás főként a klasszikus zenére koncentrál, így a zenészeknek nincs lehetőségük jazz-zenét tanulni. A szervező rámutatott, hogy beérett az elmúlt évek táborainak gyümölcse, hiszen ennek hatására legalább tíz fiatal kapott kedvet és folytatja tanulmányait budapesti zenekonzervatórium vagy zenei iskola jazz tanszakán. Ugyanakkor a táborban is elkezdődött egy generációváltás, idén néhány 13-15 év közti fiatal is bejelentkezett, de nincs korosztályhoz kötve a táborban való részvétel, felnőtt, kiforrott zenészeknek is rengeteg tanulnivalót nyújt.

Az idei tábor előadó tanárainak többsége Magyarországról érkezik. A rendezvény művészeti vezetője Márkus Tibor, aki zongorát és jazzelméletet oktat a résztvevőknek, illetve éneket tanít Munkácsy Eszter, Elsa Valle és Winand Gábor, a gitárosokkal és alkalmi zenekarokkal Juhász Gábor foglalkozik, Tóth Viktor szaxofont tanít, a basszusgitárosokat, nagybőgősöket idén Bartók Vince irányítja, míg az ütős hangszerek és dobok használatát Jeszenszky György tanítja.

A július 14. és 21. között zajló jazztáborba még fogadnak jelentkezőket, akik a 0742 769 628-as telefonszámon vagy az endrelazar@yahoo.com e-mail-címen tájékozódhatnak és jelentkezhetnek. Az egyhetes tábor részvételi díja 450 lej, szállás és étkezés igénylése esetén még egyszer ennyit kell fizetniük a résztvevőknek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?