Isabelle Huppert Nagyszebenben lép fel

Isabelle Huppert francia színésznő a Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál egyik díszmeghívottja. Összesen 3300 meghívott előadóművész lép fel a 25 éves rendezvény tíz napja alatt.

Június 8-án kezdődött és vasárnapig tart Románia egyik legfontosabb színházi eseménye Nagyszebenben. A fesztivál vendége Isabelle Huppert is, aki felolvasószínházi előadással érkezik Erdélybe: vasárnap este 8-kor Marguerite Duras A szerető című regényét olvassa fel a Nagyszebeni Állami Filharmónia Thália termében. Az 1984-es Goncourt-díjas memoár egy lehetetlen szerelem története.Isabelle Huppert több mint száz filmben és számos színpadi produkcióban játszott. Cannes-ban kétszer nyerte el a legjobb színésznőnek járó elismerést: 1978-ban a Violette Nozière című filmért, 2001-ben pedig A zongoratanárnőért. François Ozon 8 nő (8 femmes) című filmjében nyújtott alakításáért megosztott Ezüst Medve-díjat nyert a Berlinálén 2002-ben. Paul Verhoeven Elle című filmjének főszerepéért 2016-ban Golden Globe-díjat nyert és Oscar-díjra is jelölték. Emellett több életműdíjat is átvett, 2005-ben például a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánját.Isabelle Huppert vasárnap 12 órától az Nagyszebeni Állami Filmharmónia termében egy beszélgetésen is részt vesz Cristian Mungiu filmrendezővel.

A Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál programjában szerepel a brassói születésű, sepsiszentgyörgyi színművészeti líceumot végzett Botond Nagy rendezése is, a Hedda Gabler, amelyet a szebeni Radu Stanca színház társulata adott elő hétfő este. A nagy fesztivál keretében zajló kisebb, Színi és Kulturális Menedzsment Egyetemek Fesztiválján pedig fellép a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magyar tagozata az Augusztus című, Balázs Zoltán rendezte produkcióval pénteken délután négy órakor. A fesztivál részletes programja itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?