Két Stradivari-hangszer szólal meg pénteken Kolozsváron

Baráti Kristóf és Várdai István díjnyertes előadóművészek lépnek fel a Transilvania Filharmónia péntek esti koncertjén. A fiatal magyarországi zenésznemzedék sztárjai patinás Stradivari-hangszereken játszanak.

Antonín Dvořák a-moll hegedűversenye (op. 53) és h-moll csellóversenye (op. 104) szerepel a péntek este hétkor kezdődő koncerten, amelyen Baráti Kristóf és Várdai István felváltva látja el a karmester és a szólista szerepét.Baráti Kristóf 1979-ben született Budapesten, 2010-ben díjazták a moszkvai nemzetközi Paganini-versenyen. Hangszere egy 1703-ban készült Stradivari-hegedű, a Lady Harmsworth, amelyet a chicagói Stradivarius Társaságtól kölcsönöz.

Várdai István 1985-ben született Pécsen, 2007-ben díjazták a moszkvai Csajkovszkij-versenyen, 2014-ben pedig a müncheni ARD Nemzetközi Csellóversenyen. Hangszere a legendás Du Pré-Harrell Stradivari-cselló, az egyetlen cselló, amit Antonio Stradivari 1673-ban készített. A hangszert egy magát megnevezni nem kívánó német mecénás vásárolta számára a legutóbbi, amerikai tulajdonostól.  Várdai István 2018 őszétől a bécsi Zeneakadémia (Universität für Musik und Darstellende Künste) cselló tanszékét vezeti.

Kapcsolódók

Kimaradt?