Hispán zenére hangol idén a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Az idei fesztivál fő témája a hispán zene, közölte a Csíkszeredai Régizene Fesztivál honlapján, ahol már a részletes programterv is elérhető. A július 8. és 15. között zajló esemény érdekességeiből tallózunk.

„Számos kultúra kapcsolódásából adódó egyedi vonása és mérhetetlen gazdagsága miatt megérdemli a kitüntető figyelmet” – fogalmaznak a szervezők az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál központi témájáról, a hispán zenéről. A rendezvény honlapján már föllelhető részletes programból máris betervezheti ki-ki a kedvére való programot, hiszen idén is 9 napon át tart majd az időutazás Csíkszeredában és a fesztivál kihelyezett helyszínein. Mi most csak párat mazsoláztunk ki az eseménysorozat érdekességei közül.A műfaj ismerőinek bizonyára szenzációszámba menő hír, hogy ismét összeáll a legendás Barozda együttes. A fesztivál honlapja szerint az 1976-ban Csíkszeredában megalakult Barozda együttes indította el az első székelyföldi táncházakat, és az együttes a továbbiakban is az erdélyi táncházmozgalom meghatározó szereplője volt, ugyanakkor a Csíkszeredai Régizene Fesztivál egyik kezdeményezője és szervezője. 

Itt a TVR Magyaradásának 1984-es felvételén a Kájoni Együttessel hallhatjuk őket, akikkel együtt a fesztivál kezdeményezésében kiemelkedő szerepet vállalt a Barozda:

Amit a fesztiválfellépésükről tudni lehet az az, hogy műsoruk a XIII. században Szűz Mária dicsőítésére született Cantigas de Santa Maria gyűjteményhez kapcsolódik, amely valóságos gyöngyszeme a középkori Spanyolország területén keletkezett zenének.

Az idei fesztivál jubileumot is ünnepel: idén tíz éves a Barokk Fesztiválzenekar, és ennek méltó megünneplésére az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művét, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passióját fogják bemutatni. 

Mekkora kell legyen egy orgona?  - teszi fel a kérdést Gebe-Fügi Renáta és Erich Türk közös műsora, melynek alapgondolatát a madéfalvi orgona mérete adta: ez tulajdonképpen egy „pozitív”, azaz kisebb, hordozható orgona. Bár a monumentális hangzást a nagyméretű orgonáktól várjuk, a szervezők ígérete szerint a Szent-Anna Siculicidium kápolnában tartott koncerten kiderül, hogy éles hangjának hála, egy pozitív is be tud tölteni egy templomi teret. 

Csíkszereda nem véletlenül karolta fel évtizedekkel ezelőtt a régizenélést, hiszen a XVII. században olyan kultúrateremtő, meghatározó személyiség élt és tevékenykedett a városhoz tartozó csíksomlyói szerzetesrendben, mint Joannes Kájoni (1629-1687). A régizenét, a mindenkori szervezők, letűnt korok – a középkor, a reneszánsz és a barokk kor – zenei alkotásaiként értelmezik, melyeket korabeli hangszereken vagy azok korhű másolatain, korabeli előadói stílusban adnak elő. A fesztivált 1986-’89 között betiltották, a rendszerváltás után indulhatott újra a helyi és megyei önkormányzat közös szervezésével. 2005-től a Hargita Megyei Kulturális Központ a szervezője az eseménynek. Az elmúlt években a fesztiválra számos európai országból érkeztek előadók, közöttük a régizenei szakma legkiemelkedőbb európai mesterei.

Kapcsolódók

Kimaradt?