Kolozsvári rendezővel forgat az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra

Megkezdődött Felméri Cecília első nagyjátékfilmje, a Spirál forgatása. A kolozsvári rendezőnő az első erdélyi magyar alkotó, aki a Román Filmközpont támogatásával készíthet mozifilmet.

A sződligeti horgásztó szolgál majd a négy évszakon átívelő film helyszínéül, melynek főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas főszereplőnője, Borbély Alexandra, a szintén Arany Medve-díjat nyert Anyai szív (Poziția copilului) című filmből ismert Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna.A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment gyártásában, a FocusFox közreműködésével, a Magyar Nemzeti Filmalap, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készül, vezető producere az Arany és Ezüst Medve-díjas Muhi András. Felméri Cecília az első erdélyi magyar alkotó, aki a Román Filmközpont támogatásával készíthet mozifilmet.A Spirál egy thriller elemeket tartalmazó, humorral finoman átszőtt lélektani dráma, melyben egy furcsa háromszögtörténet bontakozik ki egy férfi és két nő között.  A film az emberi kapcsolatokról, konfliktusokról, a változás nehézségeiről és az elengedésről szól. „A Spirál stílusa szerves része a történetmesélésnek, az egyik lényeges téma a stíluson keresztül jut el a nézőhöz: mindenki a maga világában él, mindenki a saját életét éli, sohasem tudhatjuk pontosan, mit érez a másik” – nyilatkozta készülő filmjéről a rendezőnő.

Felméri Cecília a kolozsvári Sapientia Egyetem Film­művészet, fotó­művészet, média szakán adjunktus. Korábbi alkotásai, a Boldogságpasztilla (rövidfilm, 2012), a Végtelen percek (rövidfilm, 2011), a Mátyás, Mátyás (animációs dokumentumfilm, 2010), és a Kakukk (rövidfilm, 2008), számos rangos nemzetközi fesztiválra voltak hivatalosak, többek között Locarnóba, az Amerikai Filmintézet (AFI) fesztiváljára, Varsóba, Mar del Platára és Lipcsébe. Filmjeivel már több, mint 30 díjat nyert világszerte, köztük a Canal+ díját a Cinemed-en, a Legjobb román animáció díját az Animest-en, „A jövő reménysége díj”-at a CineFesten, a „Legígéretesebb fiatal tehetség díj”-át a Magyar Filmszemlén és a Zsűri különdíját a Transilvania Filmfesztiválon Kolozsváron. Rendezéseit többször is jelölték a román filmdíjakra (Gopo). Az összes magyar koprodukcióban készült filmjét az Inforggal készítette.

Tíz éve tartó fóbiáját küzdte le Borbély Alexandra a szerepért

A forgatás hat, őrületes tempójú tavaszi nappal indult, ami alatt az egyetlen gondot talán az okozta, hogy nem keltek ki időre a legyek. A Spirál fontos szereplője Terror cica, akit Halász Árpád idomított. Amíg a macska megtanulta, hogy mikor és merre sündörögjön, a stábnak csöndben kellett maradnia. A film egyik női főszereplője Borbély Alexandra számára különösen nagy kihívást jelentettek a cicás jelenetek, 10 éve tartó macskafóbiájával kellett ugyanis megküzdenie. A szoktató próbák végül sikerrel zárultak, közölték az alkotók.

Borbély Alexandrával a Testről és lélekről című Arany Medve-díjas film kapcsán készült interjúnk itt olvasható.

A film másik női főszereplőjét, Kiss Diána Magdolnát A nagy füzet és a Szelíd teremtés című alkotásokból ismerheti a közönség. A film férfi főszereplője Bogdan Dumitrache, aki 2011-ben legjobb férfi főszereplő díját nyerte a Locarnói Filmfesztiválon a Din dragoste cu cele mai bune intenții című filmmel, a Pororoca című alkotásban nyújtott alakításáért pedig elnyerte a San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint a Titanicon és a Moszkvai Filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.A film látványtervezője Cseh Renátó. Az általa megálmodott díszletházat a csíkszeredai Rusu Béla és csapata építette fel. A filmet Réder György fényképezi (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi. A Spirál forgatása júniusban folytatódik, majd a tervek szerint 9 októberi nap után 2019. februárjában zárul.

A film a sződligeti horgásztónál forog

Kapcsolódók

Kimaradt?