Rendhagyó színházi bemutató Szatmárnémetiben

Rendhagyó bemutató lesz ma vasárnap este a szatmárnémeti Északi Színház román tagozatán.

Három ismert magyar színész, Rappert-Vencz Gábor, Laczkó Tekla és Rappert-Vencz Stella egy kortárs román szerző, Octavian Paler Párbeszéd az óvatosságról és a szeretetről című filozófiai regényének, a tagozat színésze, Erdős Carol által készített színpadi változatát viszi a közönség elé.Eduardo

A darab Galileiről szól, pontosabban rajta keresztül az élet értelméről és önmagunk vállalásáról. Rappert V. Gábor annál inkább rászabottnak érzi Galilei szerepét, mert egy éve számára is feladatott a lecke: az adott körülmények közt, megannyi sikeres esztendő után marad-e tovább a Harag György Társulatnál, vagy felmond. Felmondott. Ezért már az első olvasásra úgy érezte, hogy Paler műve róla is szól.

A darab annyira megtetszett, hogy elhatározták: mielőbb magyarul is bemutatják, ráadásul ugyanebben a felállásban. Még nem tudják hol és mikor, de a magyar fordítás elkészült, az ő átköltésében. Aztán majd párhuzamosan játsszák, mikor a román, mikor a magyar változatot.

Egyébként az utóbbi években szinte megszokottá vált, hogy a személyi állományában elég gyakran cserélődő román tagozatot magyar színészek segítik ki. Lőrincz Ágnes például már több főszerepben is fellépett, köztük Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című drámájában.

Kimaradt?