Belvárosi séta Kolozsváron Balázs Ernő kiállításán

Vörösbort és Chardonnay-t javasolt Balázs Ernő festőművész Kolozsvár belvárosát megörökítő, illetve szürrealisztikus képeihez, amelyek március 25-éig tekinthetők meg a kincses város Györkös Mányi Albertről elnevezett galériájában. A „Séta a belvárosban" című kiállítás a művész második egyéni tárlata, noha nosztalgikus hangulatú városképeit már a világ minden tájára elvitték a Kolozsvár-rajongó műggyűjtők.

molnarferenc balazsimre1 resize

Balázs Ernő a város festője, tősgyökeres urbánus művész, munkáin a város arcai, műemlékei, patinás, történelmi házai, utcái jelennek meg – mondta a tárlatmegnyitón Orbán István képzőművész. „Balázs Ernő eljutott oda, hogy a valóságot nem másolja, hanem újrateremti, átfogalmazza, átszűri saját gondolatain, lelkivilágán. Képein nagy, nyugodt foltok ritmikusan váltakoznak az apró részletekkel, a finom, tónusos átmenetek a hirtelen zökkenő, kontrasztos ellentétekkel. Foltok, vonalak váltják egymást, de ezek nem teljesen befejezettek, csak jelzésértékűek, a többit a nézőre bízva, hogy fantáziája egészítse ki a szüneteket" – méltatta a művészt Orbán István.

molnarferenc oszi resize

Balázs Ernő 1959-ben született Kolozsváron. Testnevelőnek észült, majd 1990-től Magyarországon tanul vizuális kultúrát. Középiskolákban testnevelést és rajzot egyaránt tanított, 2005-ben jött haza Kolozsvárra, azóta fest rendszeresen, főleg "városi tájképeket". A színek és kompozíciók nagymestereit tartja követendő példaképeinek – Salvador Dalít, Auguste Renoir-t, Szinyei Merse Pált, Benczédi Sándort. Az évek során (35 éve alkot) faragott szobrokat fából, készített fametszeteket, öt kopjafát ("egyiket se magamnak" – tette hozzá a művész), női bőrtáskákat, férfi nyakkendőket, dolgozott olajfestékkel, akrillal, akverellel, de a pasztell a kedvence, amint ez a most megtekinthető tárlaton is kiderült.

molnarf balazsi zongora resize

molnarferenc balazsimre2 resizeSaját megfogalmazásában "műterme egy takaróval leterített konyhaasztal". Főtémája a város, elsősorban szülővárosa, de készített sorozatokat Velencéről, Milánóról, Rómáról is.

"Képeket vásároltak tőlem falusi családok, magyarországi milliomos, Las Vegas-i táncosnő, Sanghai-i kínai üzletember, NASA-szakértő, színházigazgató, német belgyógyász, Mihály román király veje, esperesek, Kolozsvárról elszármazottak és sokan mások" – idézte fel Orbán István a művész válaszát arra a kérdésére, hogy kinél, hol vannak képei.

molnarf balazsi kezfogas resize

Balázs Ernő elmondta: úgy érzi, hiánypótlóak a Kolozsvár-képei, és véleményét igazolja a tárlat iránti érdeklődés is. A Kolozsvár-pasztelljeihez fehér Chardonnay-t, a másik falon lévő, szürrealista képekhez vörösbort ajánlott a művész a tárlatmegnyitón. Március 25-éig bárki megcsodálhatja a kiállítását az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában, a Majális (Republicii) utca 5. szám alatt.

Kimaradt?