Ismét Kolozsvárra várják Lucian Ban jazz-zongoristát

Május végén újra Kolozsváron ad koncertet Lucian Ban, román származású, New Yorkban élő zongorista. Ezúttal Abraham Burton tenorszaxofonossal közösen, a Blacksalt elnevezésű duettel érkezik. A koncertre május 29-én, kedden este fél 9-től kerül sor a kolozsvári színház stúdiótermében.

A zenészpáros a jazz-et és az improvizációt erdélyi és belize-i hagyományos népzenei hatásokkal ötvözi, eredeti koncepcióban és hangzásban. Közös zenélésükről Abraham Burton a következőket nyilatkozta: „Lucian Ban zenéje egyike a legkreatívabbaknak azok közül, amelyeket valaha is játszottam. Sok érzelem és átélés van benne, sajátos belső ritmus, könnyed és rendkívül lírai zene."

Lucian Ban pedig így vall az Abrahammel közös munkáról: „Abraham és köztem egészen sajátos zenei és emberi kémia működik. Ő egyike az amerikai jazz szakavatott ismerőinek, elképesztő muzikalitással rendelkezik, ami valóban egyedülálló a jazz-zenészek között.”

Abraham Burtont az utóbbi évtizedek legnagyobb jazz-szaxofonosai között tartják számon. Olyan legendás zenészekkel játszott, mint Jackie McLean, Art Taylor, Jimmie Smith, vagy Wynton Marsalis. A 90-es évek elején robbant be a jazz világába saját albumaival, amelyek hamarosan elnyerték a szaksajtó (New York Times, Jazz Times, DownBeat stb.) elismerését. Fellépett a világ összes rangos fesztiválján Európától Dél-Amerikáig és Japántól Alaszkáig.

„Ők ketten olyan zenét játszanak, amely újra feltalálja a nyelvet, olyan hangzó sodrást teremtenek, amely a jazz nagy múltú hagyományai felől érkezik, és kreatív módon mutat a jövő felé. Az »új jazz« leglátványosabb formáját képviselik” – írja róluk a Jazz Inside Magazine.

Kapcsolódók

Kimaradt?