Megerősítette kulturális kapcsolatát Arad és Budapest-Hegyvidék

Aláírták az Arad és Budapest-Hegyvidék közötti idei évre vonatkozó együttműködési megállapodást. Az eseményhez kapcsolódóan Giotto Doichița kortárs román festőművész munkáiból nyílt kiállítás a XII. kerület polgármesteri hivatalának folyosó-galériájában.

A budapesti XII. kerületi önkormányzat honlapjának beszámolója szerint az együttműködési megállapodást Fonti Krisztina és Bognár Levente alpolgármesterek látták el kézjegyükkel. Budapest-Hegyvidék és Arad kulturális kapcsolatai nyolc évre nyúlnak vissza, és három éve testvértelepülési szerződést is kötött a kerület a Maros-parti várossal. Azóta még szorosabbra fűzték a kulturális kapcsolatokat.

Az utóbbi években a Solti György Zeneiskola többször fellépett Aradon, ahogyan a hegyvidéki képzőművészek is rendszeresen lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Nagy sikert aratott az Aradi Kamaraszínház hegyvidéki vendégjátéka, és az aradi tánccsoporttal a tavalyi Hegyvidéki Napokon találkozhattak a kerületiek – sorolt fel néhányat a közelmúltban megvalósult programok közül Fonti Krisztina, külön kiemelve a Sashegyi Arany János Iskola és az aradi Csiky Gergely Főgimnázium között létrejött intézményi kapcsolatot.

Ami a közeljövő közös megjelenéseit illeti, a júniusi Hegyvidéki Napokra eljönnek a Csiky Gergely Főgimnázium néptáncosai, szeptemberben az Aradi Filharmónia ad koncertet a MOM Kulturális Központban, a hegyvidéki Fúvós Kvartett és egy néptánccsoport pedig az Aradi Városnapok vendége lesz.

Bognár Levente kifejtette, hogy Giotto Doichița aradi festő tárlata idén már a második közös kiállítás, ezúttal az aradi kortárs művészet egy másik arcát szerették volna megmutatni a hegyvidéki közönségnek. Ahogyan Arad alpolgármestere fogalmazott, az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a művészet az egyik legjobb színtere az együttgondolkodásnak. Alkalmat ad arra, hogy egymás értékeit még jobban megismerjük – hangsúlyozta Bognár Levente hozzátéve, hogy ennek lehet egy újabb színtere a Kölcsey Egyesület hegyvidéki bemutatkozása, ami a civil kapcsolatokat is tovább erősítheti.

Kapcsolódók

Kimaradt?