Hargita megyei fotóritkaságokból nyílt kiállítás Csíkszeredában

Az Erdélyi Fotográfia Múzeumért Egyesület Hargita megyei vonatkozású fotóritkaságait állították ki péntek este a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. Az ünnepi tárlatnyitóval egybekötve a közönségnek bemutatták a könyvtár által kiadott, a megyéhez kötődő neves személyiségek portréit tartalmazó új könyvjelző-sorozatot is.

A Kájoni János Megyei Könyvtár új könyvjelzősorozata Hargita megyéhez kötődő neves személyiségek portréit mutatja be rövid életrajzi összeállítás kíséretében – tudhattuk meg péntek este a Hargita Megye tanácsa támogatásával készült kiadványokról, amelyeket Gyulai Arthur megbízott könyvtárigazgató és Kelemen Katalin könyvtáros ismertetett a közönséggel.

Mint az a Hargita Megyenapokhoz tartozó rendezvényen kiderült, a könyvjelzőkön bemutatott személyiségek kiemelkedő alkotók, tudósok, írók, művészek, kiváló pedagógusok vagy más területen tevékenykedő közismert személyek, akik életművükkel, alkotásaikkal hozzájárultak a térség ismertté válásához.

Az elhangzott életrajzi összeállítás során az is kiderült, hogy az életpályák bemutatása révén a könyvtár a regionális identitás erősítéséhez szeretne hozzájárulni, ahhoz, hogy a Hargita megyei értékek ismertté váljanak és beépüljenek a köztudatba. Éppen ezért, egy nappal korábban a diákok számára szerveztek tevékenységet, egy az interaktív bemutatót, melyen a résztvevő diákok kvízjáték során mérhették össze a témáról szóló tudásukat.

A rendezvény második felében dr. Molnár Attila fotótörténész vetítéssel egybekötött fotókiállításának megnyitójára került sor.

A könyvtár új kiállításán a kutató által létrehozott Erdélyi Fotográfia Múzeumért Egyesület Hargita megyei vonatkozású fotóritkaságait tekinthetik meg az érdeklődők. Mint az kiderült, erdélyi antikváriumokban, bolhapiacokon és külföldi aukciókon jutott a ritka, többnyire erdélyi vonatkozású fotókhoz a csíkszeredai fotós.

A csíkszeredai kiállításon a gyimesi, csíki, gyergyói, vagy a Kászonok hagyományos faluképe, szokásvilága, életmódja, a hagyományok képi világának megörökítése tárul fel régi fotódokumentumok reprodukciója révén.

Az erdélyi fotótörténetből Kolozsváron doktorált kutató 2007-ben alapította az Erdélyi Fotográfiai Múzeumért Egyesületet, amely Hargita Megye Tanácsa támogatásával különböző rendezvényeken, kiállításokon van jelen, 2008-ban pedig 27 ezer lej értékű támogatást kaptak eszközök formájában a fotók digitalizálására.

Az est végén az előadó a közönség soraiból érkező számos kérdésre válaszolt hosszas, személyes beszélgetések során.

Kapcsolódók

Kimaradt?