Újból csíkszeredai kiadó gyerekkönyve kapta a Szép Magyar Könyv-verseny fődíját

A tavalyi díjra duplázott idén a csíkszeredai Gutenberg Kiadó, lévén, hogy megint Szép Magyar Könyv lett egy kiadványuk: László Noémi Bodzabél címmel 2017-ben kiadott gyerekvers-kötete – Kürti Andrea illusztrációival – a gyermekkönyv kategóriában a nyerte el verseny fődíját.

A Budapesten június 7-11. között immár 89. alkalommal megrendezett Ünnepi Könyvhét hivatalos honlapján fedeztük fel a hírt: a csíkszeredai Gutenberg Kiadó által megjelentetett László Noémi verseit és Kürti Andrea illusztrációit tartalmazó Bodzabél kötet lett idén a Szép Magyar Könyv verseny gyermekkategóriájának fődíjasa. Tavaly ugyancsak egy Kürti Andrea illusztrálta könyvvel, a Lackfi János: Kutyából szalonna című kötettel nyert szintén gyerekkönyvek kategóriában a kiadó.

Szép Magyar Könyv verseny  a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által évről évre meghirdetett verseny a könyvesbolti forgalomba kerülő és magyarországi, illetve a határon túli magyar nyomdákban kiállított könyveket terjesztő kiadók számára. A versenyt először a Magyar Bibliophil Társaság szervezte meg 1929-ben. A Szép Magyar Könyv verseny díjainak kiosztása 1952 óta pedig az ünnepi könyvhét keretein belül történik. Az Ünnepi Könyvhét elsősorban a kortárs magyar irodalom közreadásának ünnepe, a könyvverseny pedig a könyvhét legrangosabb eseményének számít, amely alkalommal a kiadók több kategóriában mérhetik össze az általuk terjesztett könyveket.

„Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a könyves szakma rangos elismerését az idén is nekünk ítélték a László Noémi: Bodzabél kötetéért, amelyet Kürti Andrea illusztrációi tettek nagyon széppé. Köszönöm a zsűrinek és gratulálok a szerzőnek és az illusztrátornak valamint az egész Gutenberg csapatának, hiszen díjat csak akkor tudunk nyerni, ha mindannyian a tudásunk legjavát adjuk a kötethez” – mondta  a Maszolnak Tőzsér László, a Gutenberg Kiadó vezetője.

A verseskötet kiemelt vonzerejét jelentik Kürti Andrea színes, izgalmas, vonzó és továbbgondolásra ösztönző illusztrációi, aki úgy fogalmazott megkeresésünkre, egy igényes könyv elkészüléséhez a jó szövegen és rajzokon túl, elengedhetetlenek a beszélgetések, a részletekre való odafigyelés és a csapatmunka. "A Gutenberg Kiadó csapatával nagyon jól együtt tudok működni, László Noémi verseinek a világa és hangulata pedig közel áll hozzám. Valószínűleg ennek érik be ilyenkor a gyümölcse" – jelentette ki.

László Noémi „mindent lát és megmutat”

A könyv közel száz verset tartalmazó. A szerzőről, László Noémiről pedig Lackfi János nemrégiben azt írta, hogy ő egy „árgus, mindent lát és megmutat, minden rosszalkodást és jókodást felsorol, még arról is tud, ami ki se derült, szivárgó befőttekről és elgörbült esernyőcsúcsokról. Meg főleg belelát a szegény gyerekbe, a büdös kölökbe, aki megint magára marad a rázúduló szavak esőjében. Belelát és kilát belőle. Hallja, hogy ez a gyerek mamlasz, kajla, lakli, pernahajder, akasztófáravaló, kupcihér és gézengúz. Ilyet, ugye nem mondanak, csak gyerekre. Csak felnőttek. Ez a versíró megtalálja a legjobb kilátást a gyerekből, és CD-re vesz minden litániát, és letölti és kiprinteli, szépen körbemakramézza és kihímezi, és ikebanázza és szudokuzza, sző belőle színes szavas rongyszőnyeget”.

A Gutenberg Kiadó, Nyomda és Könyvkereskedés indulása pillanatától tudatosan felvállalja a minőségi gyermekkönyvek létrehozását és szerkesztését. Csíkszeredában, a Petőfi utcában található könyvesboltjuk igazi kulturális központ, ahol gyakran szerveznek rendezvényeket gyerekeknek, felnőtteknek, illetve kiállításokat is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?