Véget ért a Reflex 4 Sepsiszentgyörgyön

A sZempöl együttes koncertjével zárult szerda este a REFLEX4 Nemzetközi Színházi Találkozó, amelynek a kortárs európai színház kiemelkedő alkotóit és előadásait bemutató programját végig nagy közönségérdeklődés kísérte.

A fesztivál utolsó három napján Jernej Lorenci, Bodó Viktor, Radu Afrim és Fehér Ferenc rendezéseivel találkozhatott a közönség.

Lorenci A halott hazatér úrnőjéhez című előadása a szerelemről és annak elmúlásáról szól, költészettel és iróniával ragadva meg a virágzás-halál-gyász-életben maradás fázisait.

Az Egy őrült naplóját Keresztes Tamás bravúros színészi alakítása tette különlegessé, a zenével és díszlettel való partneri játéka egy valóságtól elszakadó ember tudatának torzulásait mutatta fel. Radu Afrim Wolfgang című előadása Natasha Kampusch fogvatartásának valós történetén keresztül kutatja az erőszaktevés okait és mechanizmusait. A Lift Fehér Ferenc koreográfusnak az M Stúdióval létrehozott negyedik közös munkája, amelyben a rendhagyó térhasználat sűrített struktúrát és dinamikát eredményez.

Műhelymunkák: írások gondozása, előadások közös elemzése

A fesztivál ideje alatt zajló In/between Reflex(ions) nevű, fiatal szakíróknak tartott workshopot nemzetközi szakmai mentorok vezették, a műhelymunka tapasztalatát Boros Kinga foglalta össze.

„A magyarországi fesztiváloktól eltérően az erdélyi magyar színházak rendszerint lehetőséget teremtenek fiatal szakíróknak, hogy részt vegyenek az általuk szervezett fesztiválon, és írásaikat megjelentetik. A Reflex(ions) ettől abban különbözik, hogy nemcsak részvételi és publikálási lehetőséget kínált, hanem műhelymunkát is, amelynek egyaránt része volt az írások gondozása és az előadások közös elemzése, illetve egyfajta szabadegyetem jelleget is öltött azáltal, hogy a magyar és román nyelvterületről érkező résztvevők a magyar, román, német és angol mentorral tágabb színházesztétikai és működési kérdéseket is megvitattak. Az írások gyakran egészen különböző véleményeket fogalmaznak meg az egyes előadásokról, ez annak köszönhető, hogy a mentorok minden résztvevőt a saját gondolatai pontos megfogalmazásában segítettek; és a REFLEX4 igen változatos előadáskínálatának is” – fogalmazott.

A workshopon született írások a fesztivál honlapján olvashatók. A műhely a Román Kulturális Intézet partnerségében jött létre.

Fazekas Misi, akinek a koordinációjával lelkes önkéntesek segítették a szervezők munkáját, így nyilatkozott erről: „24 csillogó szemű fiatallal vágtunk neki a fesztiválnak és ezek az önkéntesek hihetetlenül jó csapatot alkottak. Fontosnak tartom, hogy fiatalok is bekapcsolódjanak a fesztivál körüli teendőkbe, hiszen láthatják, hogy mennyi munkával is jár egy ilyen esemény létrehozása. És azt gondolom, hogy fantasztikus élmény egy tizenéves számára, hogy a munkájával, energiájával és idejével ő is hozzájárulhat a fesztivál sikeres lebonyolításához. És így leszünk mindannyian egy csapat, egy közösség, akik hiszünk a Színházban. Az önkéntes fiatalok meg tudtak és meg akartak nézni minden előadást... És számomra ez volt a legszebb felfedezés: szeretik a Színházat!”

„Az idei kiadás az egyik legsikeresebbnek bizonyult”

„Nagy elégtétel számomra, hogy továbbra is ilyen nagy az érdeklődés a fesztivál iránt. Örömmel tölt el, megerősít abban, hogy Sepsiszentgyörgyön létezik egy széles nézőréteg, aki a színház legváltozatosabb formáit is kész befogadni” – értékelt Bocsárdi László, a fesztivál igazgatója. „Úgy érzem, sikerült kellemesen meglepnünk a nézőket az előadásokkal, és ilyen szempontból az idei kiadás az egyik legsikeresebbnek bizonyult. A meghívott társulatok visszajelzései egyértelműen pozitívak, ami megerősít abban, hogy ennek a nemzetközi színházi fesztiválnak létjogosultsága van Sepsiszentgyörgyön. Mindenkinek köszönjük, aki valamilyen formában anyagi támogatással, illetve munkájával hozzájárult a fesztivál sikeréhez” – összegzett.

Kapcsolódók

Kimaradt?