Kicsiknek és nagyoknak egyaránt szól a csíkszeredai Lurkó Fesztivál

Hatodik kiadásához érkezett a csíkszeredai Lurkó Fesztivál, amely Erdély-szerte egyedülálló profilú gyermek- és ifjúsági színházi találkozó, az idei program 12 produkciót kínál.

Nem kizárólag bábszínházi fesztivál, és nem csak a kicsiknek szól az idén május 22–26. között Csíkszeredában zajló Lurkó Fesztivál. A szervező Csíki Játékszín, a csíkszeredai önkormányzati színházhoz tartozó Kortina Egyesület és Hargita Megye Tanácsának megyei kulturális központja a tinédzserek és fiatal felnőttek számára ugyanolyan odafigyeléssel hoz új előadásokat minden évben, mint a kisiskolásoknak vagy az óvodásoknak.

A fesztivál eddigi 5 kiadásának és hírnevének köszönhetően Magyarország legszínvonalasabb gyermek- és ifjúsági színházi produkciói közül már több is eljutott Csíkszeredába, és az erdélyi társulatok legjobb előadásai is megfordultak már a találkozón. Például a Lurkó Fesztivál hozta el Csíkszeredába az első tipegőknek szóló produkciót, az első tantermi drámát, és először mutatott be színházi nevelési előadást. 

A programajánlóban érdemes figyelmesen megnéznünk, hogy mely előadás melyik korosztálynak ajánlott, van például több, amelyet a 0–4 éveseknek nem ajánlanak. A fesztivál honlapján minden előadásról rövid ismertetők és fotók találhatók.

A színes, gazdag programban például a békéscsabai társulat 4 éves korosztály fölöttieknek ajánlott Rongy Elek, a példakép című előadása is szerepel. A Napsugár Bábszínház produkciója Veress Zoltán erdélyi magyar költő karaktereit jeleníti meg a színpadon. Makkon Hízott Nagy Macának tizenharmadik malaca, „a kákabelű, satnya, göthös” Rongy Elek nem elégszik meg a neki szánt sorssal és nem hajlandó egyszerű tisztességes hentesáru lenni, mint a testvérei, ezért úgy dönt: vagy disznófősajt lesz, vagy semmi. A szerző így vall a darabjáról: „Rongy Elek, a példakép című mesémbe nagyon is tudatosan vittem bele egy második szólamot, amely a felnőtteknek szól”.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?