A jó szereposztás a székelyudvarhelyi Lars von Trier-adaptáció titka

Évadának utolsó nagytermi előadását mutatja be csütörtökön este héttől a Tomcsa Sándor Színház társulata. Lars von Trier A főfőnök című filmjének adaptációját a rendező, Anger Zsolt és alkotócsapata sajtótájékoztatón mutatta be.

Amint azt beharangoztuk, Lars von Trier első filmes vígjátékának adaptációját, A főfönököt állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulatával Anger Zsolt Jászai Mari-díjas színész, rendező. A magyarországi alkotó a székelyudvarhelyi alkotócsapattal közös sajtótájékoztatóján jelezte: olyannyira sikeresnek érzi a szereposztást, hogy már az első olvasópróbától kezdve egyből „életre keltek a szereplők.” Főiskolás vezető tanárát, Szabó Istvánt idézve: „a jó casting a titok” egy előadás sikerére, így a csapat reméli, a közönség is megérzi ezt az erényt. Ugyan a darabot a budapesti Radnóti Színházban már megrendezte, és hat évig volt a repertoáron, a rendezőben maradt egyfajta hiányérzet a darabbal kapcsolatban, ezért most az udvarhelyi társulattal újból színre vitte, egyébként pedig életében először rendez másodízben darabot, vallotta be Anger.A sajtótájékoztatón Nagy Pál igazgató elmondta, hogy egy vendégművész meghívásakor több tényező játszik közre, de az egyik legfontosabb, hogy a társulatnak és a művészeti vezetőnek látnia kell benne fantáziát. Épp ezért Anger Zsoltra esett a választásuk, és hosszas egyeztetés után sikerült meghívniuk – mondta Nagy.

Zakariás Zalán művészeti vezető szerint Anger Zsolt most tovább- és újragondolja a történetet, újabb jelentéseit fedezi fel. Az egyébiránt sminkesként és színésznőként dolgozó jelmeztervezőről, Mettler Emeséről megtudtuk, ő éppen ebben az előadásban debütál, Anger Zsolt régi munkatársa, Fekete Kata helyett ugrott be, aki betegség miatt nem tudta vállalni a produkciót. Erdős Jula díszlettervező pedig Zakariás szerint „olyan egyszerű, mégis praktikus és kompakt képi világot alkot meg, amely egy fehér laphoz hasonló, amelyet a színészekkel lehet beszínezni”.

Nagy Pál jelezte: a csütörtöki bemutatót követően egyetlen előadás lesz még ebben az évadban, de A főfőnököt a következő évadra is játszani kívánják – ennek részleteiről a későbbiekben értesítik a közönséget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?